Како живе пензионери у Источном Сарајеву? (ВИДЕО)

0
624

Сваки четврти становник Источног Сарајева је пензионер. Укупно их је 14.286, највише у Палама 4.764. Већина их прима у просјеку 300-400 марака пензије.

Пензионери у Источном Сарајеву кажу да је умјетност преживјети са малим пензијама. Помоћ локалних заједница варира од општине до општине, зато се организују у удружења. Новцем од чланарине помажу набавку лијекова, али и породице умрлих пензионера.

Пензије су једва довољне за лијекове и плаћање комуналних рачуна, за живот мало шта преостане, кажу пензионери из Источног Сарајева.

У демографски и на сваки други начин осиромашеним општинама Трново и Источни Стари Град просјечна пензија 230 КМ, што је испод сваког минимума за нормалан живот. Ни у Палама ништа боља ситуација.

„Узмите пензију од 187 КМ, шта може пензионер ту да уради, када поплаћа све рачуне, комуналије шта му остане“, пита Ненад Кусмук предсједник Удружења пензионера Пале.

Здраствена заштита, одласци код љекара, што јефтинији лијекови , то су најважнија питања за пензионере. Све би им кажу било лакше када би пензије биле повећане за 3 до 5%.

„Просјечна пензија у Републици Српској је 340 КМ, а повећање од 5 % значило би на ту пензију 17 марака то је ништа, али за нас и то значи“, каже Жарко Крсман члан УО Удружења пензионера Републике Српске.

Пензионери из Источног Сарајева су солидарни и добро организовани.

Преко Удружења набављају огрев на рате, али и посјећују манастире, разне туристичке дестинације гдје се друже и доказују да живот у трећој доби зна да буде испуњен и лијеп.

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име

Услови коментарисања: