Каталонија прогласила независност од Шпаније

0
478

Каталонски парламент прогласио је независност тог региона од Шпаније.

Посланици каталонског парламента о томе су одлучили на тајном гласању које су бојкотовали посланици опозиције.

Каталонски парламент гласао је за покретање конститутивног процеса одвајања од Шпаније са 70 гласова за, 10 против и 2 неважећа гласа, преноси каталонски лист Вангвардиа.

Расправа у каталонском парламенту трајала је неколико сати, на којој су постојале оштре подјеле по питању независности. Портпарол водеће опозиционе партије у каталонском парламенту поцепао је у парампарчад примјерак приједлога сепаратиста о проглашењу независности тог региона.

Грађани који су се окупили испред зграде парламента овацијама су поздравили ту одлуку.

Шпански Сенат требало би данас у 15.30 по локалном времену (16.30) да гласа о члану 155 шпанског Устава, који омогућава преузимање контроле над надлежностима Каталоније, саопштио је шпански Ел Паис. То је међутим заказано прије него што је каталонски парламент гласао.

Како се наводи, Народна партија премијера Марјана Рахоја има већину, тако да се очекује да његов приједлог за активирање овог члана Устава буде прихваћен.

Сједница је почела у 10 сати, а лист преноси да је премијер Рахој у једном тренутку напустио седницу. Рахој је раније најавио да ће први потез шпанске владе да буде смјена лидера Каталоније Карлеса Пућдемона.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име