Каталонија: За независност гласало 90 одсто изашлих бирача; премијер прогласио побједу!

0
159

Каталонска влада саопштила је синоћ прелиминарне резултате референдума о независности те покрајине од Шпаније, према којима је око 2,26 милиона људи гласало у недјељу на забрањеном референдуму, а 90 одсто њих се изјаснило за

Ројтерс наводи да је излазност у Каталонији била око 42,3 одсто, а право гласа имало је 5,34 милиона људи.

Портпарол регионалне владе Жорди Турил изјавио је новинарима да је 90 одсто гласало за независност Каталоније, осам одсто је било против, док је два одсто гласачких листића било неважеће.

Наведено је и да су то резултати на основу прикупљених гласова које шпанска полиција није успјела да заплијени. Портпарол каталонске владе Ђорди Туруљ рекао је да је акција шпанске полиције спријечила око 777.000 становника Каталоније да искористе своје право.

Претходно је премијер Карлес Пућдемон прогласио побједу опције за независност. Истакао је да је направљен пут за једногласно проглашење независности.

Током дана су се у Каталонији догодили велики нереди, повријеђено је више од 800 особа у сукобима присталица независности и полиције која је под контролом Мадрида.  Шпанска полиција је у бираче пуцала гуменим мецима, тукла пендрецима и уништавала гласачки материјал.

Премијер Шпаније Маријано Рахој се обратио јавности и истакао да “никакав референдум није одржан” и подсјетио да је Уставни суд Шпаније прогласио изјашњавање грађана Каталоније неуставним.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име