Које маске заиста штите од коронавируса?

26.03.2020. 19:03
0
ИЗВОР: Катера

Од избијања епидемије, људи широм свијета су пожурили у апотеке како би купили хируршке маске. Али на тржишту постоје различите врсте маски и нису све заиста ефикасне против овог вируса. Дакле, које маске заправо нуде заштиту?

Постоје двије врсте маски: хируршке маске и респиратори.

Слика

Хируршка маска је медицинска опрема за једнократну употребу која се може купити у апотекама и која штити од заразних узрочника који се преносе „капљицама“. Ове капљице могу бити капљице слине или секрет из горњих дисајних путева када носилац заразе издахне.

Ако је носи његоватељ, хируршка маска штити пацијента и његово окружење (ваздух, површине, опрема, мјесто хирургије). Ако је носи заражени пацијент, она спречава да се контаминира његово окружење и околина. Ове маске не треба носити дуже од 3 до 8 сати.

Хируршка маска може заштитити корисника и од прскања биолошких течности. У том случају хируршка маска мора имати водоотпорни слој. Такође, може да буде опремљена и визиром за заштиту очију.

Али, хируршка маска не штити од заразних узрочника "у ваздуху", тако да неће спријечити корисника да буде потенцијално контаминиран вирусом попут коронавируса.

Слика



Респиратор је лична заштитна опрема која спречава корисника да удише аеросоли (прашину, дим, маглу), као и паре или гасове (дезинфекциона средства, анестетски гасови) који представљају опасност по здравље. Обично је недоступан у фармацији.

Штити корисника од заразних узрочника који се преносе у ваздуху, тј. од контаминације вирусом попут коронавируса, SARS, H1N1, итд.

Респиратори су подијељени у двије категорије: изолациони и филтрирајући. Респиратор за филтрирање састоји се од носећег дијела и уређаја за филтрирање. Понекад је филтерски елемент интегрисан у заштитни дио. Зависно од врсте филтера, маска ће бити ефикасна само против честица, само против одређених гасова и испарења, или против честица, гасова и испарења.

Респиратор за филтрирање понекад може бити опремљен и вентилом за издисање како би се побољшао комфор корисника. Вентил спречава кондензацију унутар маске, замагљивање стакла и помаже кориснику да лако удише и издише.

Треба напоменути да респиратори такође штите оне који их носе од удисања „капљица“ инфективних агенаса. Респиратори могу бити за једнократну или вишекратну употребу. У другом случају филтер је могуће замијенити када је пун.

Који су стандарди?

Свака од ове двије врсте маски подлијеже различитим стандардима и прописима, зависно од земље или географског подручја.

Хируршке маске се тестирају у смјеру издаха (изнутра према споља). Тестови узимају у обзир ефикасност бактеријског филтрирања.

У Европи морају бити у складу са европским стандардом EN 14683, који има 3 нивоа ефикасности бактеријског филтрирања (BFE1, BFE2, Тип R). У Сједињеним Америчким Државама морају поштовати ASTM стандарде који имају три нивоа заштите (од ниског ризика од излагања течностима до високог ризика од излагања течностима).

Респиратори се тестирају у правцу удисања (споља ка унутра). Тестови узимају у обзир ефикасност филтера и пропуштање ваздуха са стране.

У Европи морају испуњавати европски стандард EN 149 који има три класе респиратора за једнократну употребу (FFP1, FFP2 и FFP3).

FFP1 се односи на најслабије филтрирање од ове три класе маски, са аеросолним филтрирањем од минимално 80% и пропуштањем ваздуха са стране од највише 22%. Ова маска се углавном користи као маска за прашину (реновирање кућа и разне врсте радова).

FFP2 маске имају најмање 94% процента филтрирања и максимално 8% пропуштања ваздуха са стране. Користе се углавном у грађевинарству, пољопривреди и од стране здравствених радника против вируса грипа. Тренутно се користе за заштиту од коронавируса.

FFP3 маске су маске са највећим степеном филтрирања од минимално 99% и максималним пропуштањем са стране од 2%. Оне штите од врло ситних честица попут азбеста.

У Сједињеним Америчким Државама респиратори морају испуњавати NIOSH (Национални институт за заштиту на раду) стандарде. Унутар овог стандарда постоји неколико класа респиратора зависно од степена отпорности на уље:

Класа N: нема отпорности на уље. Постоје класе N95, N99 и N100. Број иза слова "N" означава проценат филтрирања суспендованих честица.

Класа R: маска отпорна на уље до осам сати. И овдје имамо класе R95, R99 и R100.

Класа P: маска потпуно отпорна на уље. Постоје класе P95, P99 и P100.

Слика

 

Дакле, које маске штите од коронавируса?

Заражени пацијент треба носити хируршку маску чим се посумња у заразу.

У Европи, његоватељи требају носити респиратор најмање класе FFP2 или FFP3 за максимално филтрирање честица и аеросоли приликом његе пацијента који је заражен или се сумња да је заражен.

У Сједињеним Америчким Државама, респиратор N95 филтрира 95% честица које се преносе у ваздуху и могу чак и филтрирати бактерије и вирусе, показују Центри за контролу и превенцију болести. Дакле, за његоватеље је неопходно да носе респиратор класе N, R или P.

Да ли треба користити маску за једнократну или вишекратну употребу?

Хируршке маске су медицински производи за једнократну употребу који се након употребе морају одложити на одговарајући начин.

Респиратори (FFP / N, R или P) могу бити једнократни или вишекратни за употребу. У другом случају филтер је могуће замијенити када је пун.

Ефективни вијек хируршке маске или респиратора је назначен од стране произвођача. Он варира, у зависности од употребе. Уопштено посматрано, може да варира од три до осам сати у зависности од концентрације загађивача и низа спољашњих фактора као што су влага ваздуха, температура, запремина удахнутог ваздуха итд.

За респиратор опремљен гасним филтерима, ако онај ко га носи почне да осјети мирис гаса, мора одмах да напусти радно подручје и замијени филтер. Слично је и у случају филтера за прашину, ако корисник почне да примјећује пораст напора за удисање, требало би да напусти просторије и замијени филтер. Ове маске углавном носе људи који раде у контакту са хемикалијама или ватрогасци.

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 3m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    12h 17m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    10h 7m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    13h 22m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    8h 5m
    0