Које симптоме болести не смијете да игноришете

0
563

Тијело нас упозорава кад са здрављем нешто није у реду. Многе болести, тврде љекари, могу да се открију у почетној фази, изљече или држе под контролом.

Док је човјек млад и здрав знакове тијела који упозоравају на то да нешто можда није уреду углавном игнорише. Али, у трећем добу такав “луксуз” нико себи не би смио да дозволи. Многе болести, тврде љекари, ако се пажљиво ослушкује тијело, могу да се открију у почетној фази и изљече или макар држе под контролом.

Симптоми, ипак, нису тако јасни, и некад исти сигнал тијела може да укаже на више обољења, али је свакако аларм да би се требало обратити љекару. Самоиницијативни прегледи на лични захтјев могу да вас увуку у “врзино коло”, а да болест, ипак, остане непрепозната, па се никако не препоручује да нешто радите на своју руку, чак ни једноставне лабораторијске анализе, јер ћете сигурно прпопустити неку од анализа коју би вам љекар, на основу симптома и анамнезе, тражио.

Ово су неки од главних симптома на које би требало да обратите пажњу и консултујете се са својим изабраним љекаром, а по његовој препоруци, ако треба и са специјалистом.

Неумјерена жеђ

У нормалним условима, кад није превише топло или нисте изложени физичком напору и не знојите се претерано, а стално осјећате жеђ, то може да буде симптом дијабетеса два. Код ове болести, која може дуго да буде притајена, стална жеђ постоји због губитка течности усљед честог уринирања кад ниво шећера у крви постане значајно повишен. Четири основна симптома на која би требало да обратите пажњу су честа жеђ, учестало мокрење, глад и губитак тјелесне тежине.

Дупла слика

Замућен вид, дупла слика и сјенке пред очима могу да укажу на неку неуролошку болест и на проблем са крвним судовима мозга, што може да буде најава шлога. Најприје посјетите офталмолога, са њим у договору провјерите очни притисак и ако је све у реду, наставите претраге.

Напади нервозе

Изненадна анксиозност у млађем животном добу није ни неуобичајена, а углавном је психичка реакција без органског узрока, али код старијих може да буде и симптом срчаног удара. То, свакако није уобичајени симптом попут бола у грудима који се шири ка врату и раменима, праћен мучнином, али медицинске статистике показују да се код жена пред инфаркт срца често појављује тjескоба.

Вртоглавица

Осјећај као да сте на рингишпилу може да буде посљедица проблема са центром за равнотежу, варијација крвног притиска, окоштавања вратног дијела кичме, али и сужења вратних артерија путем којих крв долази до мозга. Некад вртоглавица може да се јави и због анемије. Све евентуалне узроке би требало испитати.

Дијареја и опстипација

Проблеми са пробавом могу да укажу на разне запаљенске болести цријева, али и на карцином. Не треба одмах паничити, јер је губитак на тежини удружен са дијарејом много чешће знак запаљенске болести која може да се лијечи, него карцинома. Скрининг на карцином дебелог цријева подразумјева прво тест на окултно (скривено крварење), а ако је он позитиван онда и колоноскопију. Појава крви у столици, међутим, може да буде и посљедица хемороида и полипа. И затвор може да има више узрока, прије свега је то лоша исхрана без довољно влакана, успоравање метаболизма, “лења цријева”, али у неким случајевима и тумор може физички да направи блокаду у цријевима, па ово стање не треба дуго толерисати.

Проблеми са желуцем

Могу да буду различити: од жгаравице као код гастритиса до мучнине, жарења и бола. Узроци су најчеће бенигни, рецимо нетолеранција на одређене врсте хране, али је бол симптом који никако не треба игнорисати посебно ако је упоран и појачава се, а уз то се појаве и други симптоми као што су повишена тјелесна температура, повраћање, црна или крвава столица.

Болови у потколеницама

Ако нису посљедица предугог стајања или напорног хода у неудобној обући на високу пету, болови у потколеницама могу да укажу на дубоку венску тромбозу. Тромб може да се препозна по црвенилу и отоку, али не мора да буде очигледан, нити опипљив. Ако угрушак кроз велике крвне судове стигне до плућа то је већ по живот опасно стање, а плућна емболија, коју карактерише остајање без даха, захтјева хитну медицинску помоћ.

Чести преломи

Ако вам се догоди да се поломите и при “лаком” паду или током рекреације умереног интензитета, то би могао да буде знак остеопорозе, односно кртости костију. Ова болест развија се без симптома, а нарочито је присутна код жена у менопаузи. И послије само једног прелома требало би провјерити густину костију, а ако се у кратком временском размаку догоди више прелома, то је озбиљан разлог да одмах одете на испитивање у договору са љекаром.

Потиштеност без разлога

Пад нивоа хормона код жена са старењем изазива различите психосоматске тегобе, а низак ниво прогестерона је битан фактор лошег расположења код жена старијих од 40 година. Са старењем јајника ниво прогестерона се смањује, а повећава ниво естрогена. На психу значајно може да утиче и неравнотежа хормона које лучи штитна жлезда. Ако је органски све у реду, не устручавајте се да потражите помоћ психолога или психијатра, јер могуће је да сте у депресији.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име