Колико је воде потребно да би се нешто направило

0
670

Мислите да је вода само нешто што вам помаже да утолите жеђ, након овог текста схватићете да је вода много више од тога.

Свjесни смо да је вода неопходна за живот људи. Свуда око нас су производи који су добијени употребом веће или мање количине воде. У основној школи се учи да вода чини 2/3 планете међутим, нигдjе се не наводи да је скоро читава та количина слана или залеђена и непристипачна за човjека, а да само 0.02 oдсто од укупне количине је здрава и пијаћа. Када би се одузела сва залеђена вода, сва слана и сва вода која је дубоко под земљом и до које човјек не може доћи, остаје количина воде која је приближно једнака количини у Бајкалском језеру (Русија) – највеће језеро на свијету. Када погледате на карти то је један веома мали дио који треба да подмири потребе за водом читавог становништва Земље.

Већина људи сматра да троши три до четири литара воде дневно, међутим то је само она вода коју пустите са славине. У свакодневним намирницама се за израду потроши огромна количина воде коју на тај начин, индиректно користи становништво. Да бисте имали увид у количину воде коју индиректно потрошите, направили смо једну табелу са најзаступљенијим намирницама и количином воде која је потребна за њено припремање.

Потребно је 3 литара воде да би се произвео литар и по минералне воде

40 литара да израсте једна зелена салата

140 литара за једну једину шољу кафе

185 литара за кг парадајза

330 литара за векну хљеба

960 литара за флашу вина

1.000 литара за кг јабука

1.100 литара за један литар млијека

1.900 литара за један кг тјестенине

3.400 литара за један кг пиринча

11.000 литара за један пар фармерки

15.000 литара за један килограм говедине

Четворочлана породица у Европи потроши 140 000 литара воде сваке недеље.

А насупрот овим чињеницама стоји и она да више од милијарду људи нема пијаћу воду и то у 21. вијеку. Поражавајуће је сазнање да људи бацају воду или је пуштају да “отече” како би пили наизглед свјежу воду, док људи у појединим земљама немају пијаћу воду већ су приморани да користе воду из загађених мочвара или језера и да након три недеље конзумирања ове воде, они по недјељу дана леже болесни у креветима (ако их имају).

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име