Колико кошта Хитлеров блиндирани Мерцедес?

0
309

На аукцији у Аризони 17. јануара међу понуђеним аутомобилима наћи ће се и Mercedes-Benz 770K Grosser Open Tourer из 1939.

На аукцији ће се између осталих наћи и аутомобили Cadilac Series 62 Deluxe Convertible Coupe из 1941, Jaguar XK150 DHC из 1958, Shelby GT350 из 1967, BMW 327 Cabriolet из 1939, Delorean DMC-12 Gulwing Coupe из 1981. и многи други.

Међутим, овај Мерцедес није специфичан само као класик, већ и због тога што је био у власништву нацистичког вође Адолфа Хитлера.

Овај аутомобиле је био специјална наруџбина Хитлеровог личног шофера и официра озлоглашене СС јединице Ерика Кемпка. Мерцедес је учествовао на неколико нацистичких парада између 1939. и 1941, а коришћен је и приликом посјета званичника.

Како би Фирер био заштићен у њему, Мерцедес је оклопљен арматуром са обје бочне стране и по поду. Вјетробран је био отпоран на метке, а иза сједишта се чак налазила мобилна оклопна плоча.

За погон је био задужен 7,7-литарски осмоцилиндрични мотор са 230 КС, уз петостепени мануелни мјењач.

На крају II свјетског рата 1945. савезничке трупе су заплијениле овај 770К Grosser који је одржаван у савршеном стању од тада.

Овај модел, за који аукцијска кућа истиче да је “коначни споменик тријумфа савезника над злом”, један је од осам произведених предсеријских примјерака модела Б150 серије 770К, од којих је преживјело пет, а три су у приватном власништву, укључујући и овај.

Аукцијска кућа „Worldwide Auctioneers“, која нуди овај аутомобил на догађају у Скотсдејлу средином јануара, најавила је да ће десет одсто новца од цијене за коју буде продат бити донирано за едукацију о Холокаусту, како би се осигурало да се сличне грозоте никад више не понове.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име