Колинда Грабар Китаровић у Сарајеву смирује тензије

0
188

Свјесна да у Сарајеву мора да оправда своје изјаве у којима је покушала да се мјеша у унутрашња питања БиХ, предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић је, на почетку вишедневне посјете БиХ, поручила да се много тога извлачило из контекста и стављало на душу њој и Хрватској.

Ми смо вам пријатељи, рекла је члановима Предсједништва. А онда, као и у Анкари, кренула о изборном закону БиХ.

“Ми желимо да се након слиједећих избора формирају не само ентитетске власти него и државне власти и да Босна и Херцеговина настави крочити путем развоја,  али нити ја нити Хрватска не улази у елементе изборног закона”, изјавила је Грабар Китаровић.

Колинда Грабар Китаровић је стигла да смири тензије због више отворених питања између двије земље. Једно од горућих је и изградња Пељешког моста, међутим, није понудила конкретнији одговор од оног који је Загреб добио у Бриселу.

“Извјестила сам да је предсједник Европске комисјје послао писмо да нема никаквих запреки за изградњу Пељешког моста, али оно што држим је да се то питање непотеребно развило у једно од непотребних билатералних питања, питање моста није ни у ком погледу уперено против Босне и Херцеговине”, казала је Грабар Китаровић.

Хрватски медији су помало и незадовољни јер, о спорним питањима, нису добили одговоре бошњачког и српског члана Предсједништва, а знали су да ће предсједавајући Човић ићи на руку руководству из Загреба. У том духу, он је затражио да Хрватска искористи свој утицај како би помогла уласку БиХ у ЕУ.

”Вјерујем да БиХ и даље заслужује вашу пажњу и ваш утицај код оних који нам могу помоћи да наш календарски статус буде реалност у овој години”, казао је Драган Човић,  предсједавајући Предсједништва БиХ.

Хрватска предсједница посјетила је и Парламент БиХ, састала се високим представником Валентином Инцком, али и заобишла протесте организоване због њеног доласка. Додуше, оних који је оптужују за повратак Туђманове реторике било је тек двадесетак.

“Слакторјечиве ријечи у облику фраза Колинда мора показати на дјелу”, поручује Сејфудин Токић, предсједник Бошњачког покрета.

Колинда Грабар Китаровић у овој посјети покушаће ријештити сукоб са Мајкама Сребренице због изјава о радикализацији а које су је некада звале краљицом Балкана. Сутра је ипак очекује опуштенији дан, уз формалне посјете.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име