Кондолиза Рајс долази на Балкан са три задатка

0
458

Задатак који су САД поставиле пред свог новог специјалног изасланика за Балкан, Кондолизу Рајс, између осталог, јесте брзо елиминисање руског утицаја у РС и смјена Милорада Додика, тврде аналитичари.

Након што су поједини руски медији, позивајући се на одлично обавијештене изворе, недавно објавили да ће бивша америчка државна секретарка ускоро бити именована за специјалног изасланика те земље за Балкан у јавности су се појавиле разне спекулације о томе који су прави циљеви будуће мисије Рајсове.

Док медији у Србији прогнозирају да ће Кондолиза Рајс, прије свега, бити активно укључена у преговоре између Београда и Приштине, поједини стручњаци за међународне односе и угледни аналитичари за”ЕуроБлиц” тврде да ће бивша шефица америчке спољне политике имати много шири спектар задатака који би, према њиховим ријечима, требало да испуни до краја следеће године. Један од тих задатака је, како тврди политички аналитичар из Београда Жељко Цвијановић, уклањање Милорада Додика са власти у РС и снажнији амерички ангажман на унитаризацији БиХ.

Скоро да више није ни тајна да ће Кондолиза Рајс ускоро бити постављена за специјалног изасланика САД за Балкан. Наиме, Американци су прије скоро деценију препустили готово све “балканске послове” Европљанима, првенствено Њемачкој. Међутим, пошто се ствари у протеклих десетак година нису одвијале онако како су замислили у Вашингтону и да је у том периоду дошло до снажног повратка Русије и јачања њеног утицаја на Балкану, најављени ангажман бившег државног секретара САД на сређивању стања у овом дијелу свијета показује да Американци имају озбиљне планове – каже Цвијановић.

Он тако, између осталог, тврди да постоје прилично поуздане информације да је Рајсова добила јасне инструкције о томе шта су јој циљеви и задаци.

Први задатак јесте притисак на власти у Србији да се престану противити независности Косова и његовом пријему у пуноправно чланство у УН. Други задатак је елиминација руског утицаја у РС, што брже уклањање Милорада Додика са власти и унитаризација БиХ. Трећи циљ који ће Рајсова покушати да оствари односи се на Македонију, односно њено дефинитивно удаљавање од Русије. Следећа година по много чему ће бити драматична на овим просторима – прогнозира Цвијановић.

Стручњак за међународне односе и бивши амбасадор Србије у Бјелорусији Срећко Ђукић  такође тврди да је према информацијама с којима располаже долазак Кондолизе Рајс на Балкан већ готова ствар. Он исто тако вјерује да ће наведени ангажман једног од најпознатијих лица америчке спољне политике у последњих неколико деценија довести до, како каже, озбиљних компликација у региону.

– Још од завршетка југословенских ратова Американци на Балкан нису слали “јаче” име од Рајсове. Ријеч је о жени која у америчкој администрацији прије свега важи за одличног познаваоца прилика у Русији и која је, то вам говорим из сто одсто провјерених извора, годину дана прије америчког признања независности Косова о томе лично обавијестила руског председника Владимира Путина. Поновно активирање Рајсове једино може да значи то да ће прво усљедити озбиљни притисци на Србију да призна независност Косова, а затим ће се вјероватно ангажовати на сређивању стања у БиХ по америчком укусу – тврди Ђукић.

Миљеница Бушових

Врхунац своје политичке каријере Кондолиза Рајс доживјела је за вријеме администрације америчког предсједника Џорџа Буша млађег, када је била именована за државног секретара САД.

Прије тога, Рајсова је дуго година била ангажована у администрацији Бушовог оца, ранијег америчког предсједника, за вријеме чијег мандата је била постављена за специјалног савјетника предсједника за националну безбједност и вишег директора за совјетска питања у Савјету за националну безбједност САД.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име