Користе пола годишњег одмора јер их гризе савјест

0
240

Радници у Јапану користе само пола свог годишњег одмора, али и за тај период осјећају грижу савјести, резултати су недавног истраживања.

И не само да се мало одмарају, већ им је и сама помисао на одмор непријатна. Око 63 одсто радника рекло је да се осјећају кривим због одмора.

Већ другу годину заредом, јапански радници су на посљедњем мјесту по истраживању компаније “Експедија” о радним навикама, које је обухватило 30 земаља, јер годишње користе само 10 дана одмора.

Јапански радници кажу да избјегавају годишњи одмор због различитих разлога, укључујући “недостатак радника”, али и солидарност са колегама. Такође, 33 одсто јапанских испитаника каже да “не зна” да ли би њихови послодавци одобрили одмор.

Њихови сусједи у Јужној Кореји и Сингапуру су на другом и трећем мјесту са 61, односно 35 одсто. За разлику од азијских земаља, радници у Италији, Мексику и Шпанији имају најмањи осјећај кривице када користе годишњи одмор.

У истраживању је учествовало 15.081 одрасла особа у 30 земаља.

Јапан је, иначе, познат по интензивним радним навикама. Сваке године стотине људи се убије или умре од можданог или срчаног удара услед преоптерећења на послу. Један од познатијих случајева “карошија”, односно смрти усљед превеликог рада, у случају који је преплавио медије у Јапану, односи се на 31-годишњу новинарку, која је умрла од срчаног застоја након што је у току једног мјесеца радила прековремено 159 сати.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име