Кустурица отворио конференцију “Иво Андрић у нашем времену”

0
202

Директор Андрићевог института Емир Кустурица отворио је вечерас у Андрићграду дводневну конференцију “Иво Андрић у нашем времену” уз поруку да је Андрић наш најмодернији писац, а роман “На дрини ћуприја” наш и Стари и Нови завјет.

“Шта год чинимо, увијек смо на губитку, а градња Андрићграда није ништа друго него понављање једне теме из историје која се звала градња моста. Кад погледате обим радова, и што би рекао Матија Бећковић, кад живимо у међувремену, а не времену, и кад погледате којом брзином је изграђен овај град, онда можете да замислите који број асоцијација тај процес, који је трајао око пет година, садржи у себи”, рекао је Кустурица на отварању скупа.

Он истиче да је увјерен да, када Андрић напише да је кренула градња моста и како се дојучерашњи православци, а однедавно муслимани згледају и намигују да други и трећи не виде како тај пројекат неће успјети, то потврђује да у источној Босни још од краља Твртка и Котроманића заправо увијек јесте “међувријеме”.

Кустурица је, говорећи о политички перипетијама на овим просторима, указао на проблем етничког неразумијевања и међурелигијског сукоба између народа.

Он је направио паралелу и са вишеградском свакодневицом у којој су пријашње власти под контролом СДС-а у овом граду оспоравале изградњу Андрићграда, а потом и откривање споменика Мехмед-паши Соколовићу.

“Да ли постоји ишта од нашег племства што нам је тако блиско по свом дјелу и по чињеници да без Мехмед-паше Соколовића и његовог брата не би било ни Милешеве, ни Пећке патријаршије?”, упитао је Кустурица.

Он је подсјетио на чувени Андрићев лик Лотику која је “овдје отварала европске перспективе кроз личну пропаст и, практично, банкрот”, што је, такође, доказ да “ми живимо у међувремену, у драматичном времену”.

Прослављени српски режисер сматра да овдје “не требају два народа, довољан је један са двије политичке странке и онда се цијела прича преноси из сфере етничке и религијске припадности у клановско-племенску политику”.

Према његовим ријечима, недопустива је тренутна подвојеност унутар српског народа и зато треба поздравити напоре које предсједник Републике Српске Милорад Додик улаже да “овдје и од нас направи државу, иако га спутавају многи тегови”.

Кустурица је упозорио да се са друге стране Дрине, у Горажду не праве дијелови за аутомобиле, него оружје.

Цитирајући Андрића, он је поновио његово упозорење да наше говорне способности не треба трошити и користити за најгоре ствари и често “ригати огањ”, него треба да “једни другима смирено у лице бацимо аргументе како ваља градити услове за нормалан и угодан социјални живот”.

“Иво Андрић је путоказ, најзначајнија личност рођена на овом тлу која је своје стваралаштво црпила из дјела великог Његоша, из дјела великог Вука. Андрић је наш најмодернији писац, а `На дрини ћуприја` је наш и Стари и Нови завјет”, нагласио је Кустурица.

Он је изразио наду да ће овај скуп произвести ехо о Андрићевом дјелу који ће дуго и гласно трајати у стручној, као и јавности уопште.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име