Ледена кафа хладни ужитак

23.07.2019. 14:44
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Када дани постају све дужи, а жива на термометру крене дивљати, нема бољег начина за освјежење и релаксацију од укусног хладног пића. Тој категорији дефинитивно припадају кремасте кафе, које потпуно очаравају укусом, мирисом и текстуром.

Опсесија испијања кафе која је својствена нашој култури довела је до савршенства различитих комбинација, које кафу претварају у отмјено пиће којим је лако експериментисати.

Јака база интензивног укуса одлично пристаје њежним нотама ванилије или кокоса, карамела и чоколада кафи додају посебну дозу карактера, а алкохолна пића је претварају у омиљени напитак који сви обожавају конзумирати након посла или током вечерњих излазака. Ако се овим неодољивим комбинацијама додају лед и хладовина, љетни угођај је и више него погођен.

А уз мало кулинарске креативности и провјерене рецепте, у својој сласној леденој кафи можете уживати и на тераси властитог дома.

Чоколадна краљица

Закувајте 2,5 дл турске кафе с једном кашичицом шећера и пустите да се охлади. Направите чоколадно млијеко загријавањем пола шољице млијека и пет коцкица чоколаде. Половину количине кафе улијте у посудицу за лед и направите 12 коцкица залеђене кафе. Остатак кафе улијте у чашу заједно с чоколадним млијеком и ставите у фрижидер. Када се охлади, послужите са двије коцкице леда и двије коцкице залеђене кафе. Умјесто чоколадног млијека, савршено кремасту ледену кафу можете направити и додавањем обичног млијека.

Златна ледена кафа

Куркума је зачин о чијим здравственим предностима смо већ раније говорили, а осим што је здрава, визуелно је примамљива. Куркума храни и пићу даје предивну златну боју, па зашто онда не бисте вашу дневну рутину испијања кафе зачинили с мало овог златног праха. Измиксајте у блендеру млијеко, мало јаворовог сирупа, здраве цхиа сјеменке, цимет, екстракт ванилије и куркуму, те готов напитак додајте у кафу. Не заборавите лед!

Медена кафа

Врло једноставан рецепт и свакако здравија алтернатива. Умјесто индустријског шећера, у врући еспресо умутите двије кашичице меда. Додајте млијеко и мало слатке павлаке. Излијте текући садржај у шејкер за коктеле и добро измућкајте како бисте добили пјенасти напитак. Додајте лед и по жељи шлаг.

Ледена кафа за побједнике

Расхлађену кафу (или врући еспресо помијешан с мало хладне воде) комбинујте с кокосовим и обичним млијеком, с мало чоколадног прељева и екстрактом ванилије. У високу шољицу излијте ледену кафу, додајте лед и поспите кокосовим брашном. Волите ли кокос, овај вас рецепт за ледену кафу сигурно неће разочарати.

Фрапућино с чоколадом и кикирикијем

За овај неодољиви напитак потребни су вам инстант кафа, млијеко, какао у праху, лед и путер од кикирикија. Све састојке измиксајте у блендеру и уживајте у пуном укусу.

Микс с вискијем

Ставите лед у чашу и прелијте га кафом и вискијем. Додајте помијешано млијеко и павлаку за кафу. Можете користити само млијеко или само павлаку или помијешане. Количине састојака комбинујте по жељи.

Банана кафа

Измиксајте у блендеру банану (унапријед нарезану и замрзнуту), кафу, 120 мл млијека и 20 грама љешњака. Додајте млијека по жељи, зависно од густоћи коју желите постићи. Украсите шлагом и чоколадом.

Коментари 0
Повезане вијести
Посна сатараш пица Посна сатараш пица
Посни роштиљ од кромпира Посни роштиљ од кромпира
Посна тортиља са туњевином и поврћем Посна тортиља са туњевином и поврћем
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    23h 4m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    13h 34m
    0
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 1m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    13h 15m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    21h 57m
    0