Маринковић: Наталитет - водећи национални интерес Српске

18.09.2019. 10:40
0
ИЗВОР: Срна

Демограф Драшко Маринковић сматра да је наталитет тренутно водећи национални интерес, те питање стратешког опредјељења свих претходних, садашњих и будућих власти Републике Српске.

-Наталитет је наше национално питање. Морамо се окупити сви, без обзира на политичко, религијско и етничко опредјељење у смислу националног идентитета. Морамо водити рачуна о томе да нас буде више како бисмо омогућили младима у будућности да остану на овом нашем простору-, рекао је Маринковић.

Он је указао на то да је у Републици Српској једно вријеме било запостављено стручно мишљење о овој проблематици.

-Политика је посљедних мјесеци покушала да укључи науку и струку. Мислим да је направљен добар потез да се и струка сад пита и да политичари послушају мало струку шта треба урадити у неко догледно вријеме-, истакао је Маринковић.

Он каже да је споран попис становништва из 2013. године, а ако би се жељело говорити о стварном броју становника на овом простору требало би увести јединствен регистар становништва Републике Српске који би пратио егзатне податке о томе колико се људи одсељава са овог простора.

-Има нас мање сваким даном, све смо старији и са одливом младих радно способних наши губици су све већи. Наш дефицит у овом смислу од 2002. до 2018. године је 60.000 становника само по основу тога што имамо више умрлих него рођених-, рекао је Маринковић синоћ за Алтернативну телевизију .

Када је ријеч о комплетној демографској слици Републике Српске у посљедњих 20 година, Маринковић каже да статистика показује да се број становника смањује из године у годину, што је посљедица све нижег природног прираштаја становништва и одласка становништва у иностранство.

Говорећи о документу "Демографски развој и популациона политика Републике Српске", који је раније представљен институцијама Републике Српске, он је појаснио да тај документ говори о позитивном тренду, јер статистика показује да је у Републици Српској у 2018. години рођено за 229 дјеце више него у 2017.

-Осим недовољног рађања дјеце, наш велики проблем је морталитет који је у порасту у посљедњих 10 година, те одлазак младих у иностранство-, истакао је Маринковић.

Он је рекао да се прва група мјера у овом документу односи на финансијску помоћ и подстицај рађања, а друге мјере су нематеријалне природе и говоре о томе да се ускладе рад и родитељство, те да се треба бавити репродуктивним здрављем становништва.

Маринковић је прецизирао да се трећа група мјера односи на политику према миграцијама, четврта на политику према старењу, пета према популационој обуци и медијима, шеста група мјера је посвећена локалној самоуправи, док у седму групу спадају такозване остале мјере - институционалне измјене и законске регулативе, те остале мјере које могу подстицати рађање.

-Ово је само оквир мјера популационе политике и Влада Републике Српске мора одлучити за који систем мјера ће се одлучити-, рекао је Маринковић.

Коментари 0
Повезане вијести
ЦИК: Излазност на изборе 50 одсто ЦИК: Излазност на изборе 50 одсто
У Сокоцу лани рођено 73 дјеце У Сокоцу лани рођено 73 дјеце
Република Српска биљежи негативан природни прираштај Република Српска биљежи негативан природни прираштај
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    10h 2m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    22h 2m
    9
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    23h 36m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    7h 31m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    6h 49m
    0