Међународни дан борбе против рака

04.02.2020. 09:24
0
ИЗВОР: Srpska.info

Удружење пацијената обољелих од рака дебелог цријева данас ће у Универзитетско-клиничком центру РС едуковати грађане о овом здравственом проблему, те их упозорити на важност превентивних прегледа.

Презентацију организују поводом 4. фебруара, Међународног дана борбе против канцера, на главном улазу у холу УКЦ РС, од 9 до 13 часова.

– Са нама ће бити сестре са урологије и абдоминалне хирургије, даваћемо информације о пацијентима обољелим од канцера дебелог цријева, бешике и онима који носе стому, говорити како се правилно употребљавају стома помагала, које врсте помагала постоје, начине како се рјешава проблем ирититране коже, као и која су права пацијената – најавио је Драган Тривун из бањалучког удружења пацијената са стомом „Ilco -stoma“, а који је и сам оперисан прије 26 година.

Заинтересованима ће уједно дијелити и памфлете у вези стоме, односно хируршки изведеног отвора на тијелу, те исхрани пацијената обољелих од канцера.

Ово удружење једино је у Српској и имају, како сами кажу, нажалост 900 чланова. Број обољелих се повећава скоро свакодневно, и то од новорођенчади до људи старости 85 година.

– Сваки дан неко нас нови зове и пристиже. Јуче смо имали два пацијента на урологији. У посљедње вријеме примјећујемо да се све више пацијената са проблемима дигестивног тракта и мокраћног мехура јавља са подручја Бијељине, Новог Града и Лијевча поља – говори Тривун.

Намјера чланова „Ilco- stoma“ је да, у сарадњи са руководством Дома здравља, едукације организују и у породичним амбулантама на подручју града. Постоји изрека да је ово „стидљива болест“, јер људи често крију и од породице и од комшија да имају проблем.

Порука и мисија овог удружења је да сваком болеснику и члану његове породице требају бити доступни савјети, информације о болести, њеном откривању и лечењу као и искуства оболелих који су већ прошли све фазе прилагођавања на нов начин живота.

Удружење постоји 12 година и члан је Европске асоцијације која броји 43 државе.

Коментари 0
Повезане вијести
Ученици СШЦ „Источна Илиџа“ поручили: Превентивно радити на репродуктивном здрављу младих Ученици СШЦ „Источна Илиџа“ поручили: Превентивно радити на репродуктивном здрављу младих
Кажњен директор РАК-а, покренут поступак против министра Хуртића Кажњен директор РАК-а, покренут поступак против министра Хуртића
Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    5h 59m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    20h 13m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    23h 52m
    5
  • Снијег поново забијелио БиХ
    18h 20m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    17h 8m
    0