Меркатор враћа своје тржне центре у БиХ

0
522

Тржни центри у БиХ који су утопљени у „Конзум“ након што је његов матични концерн „Агрокор“ преузео словеначки „Меркатор“ поново ће се вратити на старо и пословати у саставу „Меркатора“.

Промјене долазе у склопу реструктурирања посрнулог хрватског концерна „Агрокор“ у склопу којег послује и „Конзум“. Повјереник Владе Хрватске за „Агрокор“ Анте Рамљак рекао је послије јучерашњег састанка са добављачима из БиХ у Сарајеву да ће „Конзум“ остати на тржишту са 170 пословница које су биле у његовом власништву прије спајања са „Меркатором“. „Меркатор“ ће преузети 83 тржна центра која је имао раније у БиХ и те двије групације пословаће одвојено.

„Све анализе које смо урадили су показале да је најбоља и најисплативија солуција да раздвојимо „Меркатор“ од „Конзума“ и да се вратимо на почетну тачку. То се као најбоља солуција показало и на састанку с добављачима. Вјерујем да ћемо вратити њихово повјерење и да ћемо наставити пословање“ – истакао је Рамљак.

Раздвајање „Конзума“ и „Меркатора“ почиње 1. августа, а биће окончано 1. септембра. Тај процес пратиће и затварање непрофитабилних продајних мјеста, али Рамљак није могао да каже колико их има незадовољавајуће резултате и колико ће их бити затворено.

„У току је анализа која ће бити завршена за два-три мјесеца и након ње ће бити донесене одлуке. Неопходно нам је реструктурирање, односно смањење трошкова пословања и то се не своди нужно на затварање радњи и отпуштање људи. И неке рентабилне продавнице ће бити затворене, јер ћемо тиме смањити трошкове због укидања закупа“ – рекао је Рамљак и додао да ће након смиривања ситуације у „Конзуму“ ићи у докапитализацију те фирме.

Према његовим најавама, исплата дуга који „Конзум“ има према добављачима почеће у септембру.

„Дио новца који смо добили од Владе Хрватске пребацићемо у БиХ да бисмо измирили дуговања према добављачима која износе око 80 милиона КМ“ – навео је Рамљак.

Директор сарајевске фирме „Милкос“ Адин Факић је казао да је потврђено да ће „Конзум“ прихватити сва потраживања и да ће их исплатити у одређеном периоду.

„Агрокор“ је преузео „Меркатор“ половином 2014. године, али је запао у проблеме и због огромних дугова дошао на ивицу пропасти. Хрватски концерн је објавио да је његов дуг 31. марта, без „Меркатора“ и са њим повезаних друштава, износио 5,44 милијарде евра.

Радници

Анте Рамљак је истакао да неће бити наглог отпуштања радника „Конзума“ и да у неким радњама постоји и мањак радне снаге.

„Урадићемо све да што више људи из тих продавница пребацимо на нека друга радна мјеста у оквиру групације“ – рекао је Рамљак.

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име

Услови коментарисања: