Микрософт укида подршку за Windows 7 који се користи на трећини рачунара широм свијета

14.01.2020. 12:58
0
ИЗВОР: Катера

Микрософт од уторка више неће подржавати 11-годишњи оперативни систем. За кориснике то значи да ће Микрософт престати да ажурира и пружа безбједносне закрпе за Windows 7.

Промјене ће се одразити на стотине милиона људи јер више од једне трећине рачунара користи Windows 7, наводи NetMarketShare. То је нешто мање од Windows 10, најпопуларнијег оперативног система, који се налази на отприлике половини свјетских рачунара. Windows 10 се користи на 900 милиона уређаја, према посљедњим бројевима компаније Микрософт.

Микрософт је рекао да корисници оперативног система Windows 7 још увек могу да користе своје рачунаре послие уторка, али компанија упозорава да ће бити изложени "већем ризику за вирусе и малвере".

Компанија охрабрује људе да изврше надоградњу на Windows 10 за 139 USD или купе нови уређај који користи Windows 10 ако је њихов рачунар старији од три године. Раније се нудила и бесплатна надоградња са система Windows 7 на Windows 10 када је Микрософт покренуо свој најновији оперативни систем прије више од четири године.

Као и други произвођачи оперативних система, Микрософт редовно завршава подршку за свој застарјели софтвер. Престао је да подржава Windows 8 током 2016 и Windows KSP у 2014.

Windows 10 покренут је 2015. и обухватио је неколико ажурирања углавном испразног Windowsа 8, укључујући побољшани изглед, могућност коришћења Cortana говорног помоћника и побољшане сигурносне функције.

Коментари 0
Повезане вијести
У понуди онлајн курс о употреби Мајкрософт офиса У понуди онлајн курс о употреби Мајкрософт офиса
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 32m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    23h 46m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    10h 46m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    8h 36m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    11h 51m
    0