Миличевић: Финансирати изградњу мреже аутопутева укидањем Оружаних снага

1
433

Предсједник Главног одбора Српске демократске странке, Милан Миличевић, сматра да се новац за изградњу мреже аутопутева у Републици Српској и БиХ, умјесто додатног оптерећења економије и грађана путем нових излишних приједлога за повећање акциза на гориво, може обезбиједити из постојећих прихода заједничких органа БиХ – укидањем Оружаних снага, које нису оправдале своју сврху и постојање.

Према Миличевићевим ријечима, Оружане снаге БиХ коштају нас годишње 300 милиона КМ или трећину буџета заједничких институција и имају око 10.000 професионалних војника и око 1.000 цивилних службеника, а за које сваке године због одређених година старости, издвајају се огромна средства за отпремнине. С обзиром на перспективу да све земље региона буду чланице Европске Уније, а окружени смо са само 3 земље, сврсисходност постојања Оружаних снага БиХ нема перспективу, поготово у овом обиму.

Умјесто њих корисније би било увести гарду при Предсједништву БиХ, која би имала церемонијалну и протоколарну функцију, а формирати специјалне ватрогасне јединице за случајеве елементарних непогода и пожара, посебно актуелних ове године, гдје се ОС БиХ нису прославиле, предлаже Миличевић. Додаје да би се статус садашњих припадника ОС ријешио преко постојећих отпремнина, као и програма, подстицаја и средстава за запошљавање.

Миличевић наглашава да укидањем Оружаних снага имали би на располагању у року 10 година средства од 3 милијарде КМ, само растерећењем буџета од ставке за оружане снаге, а продајом војне имовине такође додатна огромна средства, која ако би се уложила у изградњу мреже аутопутева, била би више него довољна да у следећих 10 година задовољи потребе Републике Српске и БиХ, без дизања акциза и без потребе дизања кредита и плаћања огромних камата.

У том случају реална је прича и финансирали би се из реалних извора и аутопут Добој-Брчко-Бијељина, Сарајево-Тузла-Бијељина, као и Београд-Сарајево преко Ужица, актуелни правац 5Ц, као и аутопут Бањалука-Млиниште-Сплит, те Бања Лука-Приједор-Нови Град, тврди предсједник Главног одбора СДС.

Миличевић је такође додао да би се овим потезом ријешила и актуелна болна питања војне имовине, као и питање војне неутралности, те сматра да умјесто декларације у НС РС по том питању, много кориснија и свеобухватнија по интересе Републике Српске била би декларација о демилитаризацији БиХ. Безбједност БиХ у сваком случају гарантована је будућим чланством у ЕУ, али и данашњим присуством Уније у БиХ.

Овакво ријешење није без преседана у свјетској пракси, које већ имамо на примјеру Исланда и још неколицине земаља, а овим потезом би се и повећао степен међунационалног повјерења у БиХ, са свим њеним специфичностима, сматра Миличевић.

1 коментар

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име