Моћна биљка – има више витамина Ц од паприке, лимуна и наранџе

0
460

Шипурак садржи више витамина Ц од лимуна, паприке и наранџе заједно, а одличан је за припремање чаја, пекмеза, сирупа, ликера и сличних производа.

Црвени плодови који углавном расту у великим грмовина на рубовима шума су, осим витамином Ц, богати и витаминима П, Б12, Б2, Б1, К, А, те каротеном, који подстичу природну отпорност организма.

Шипак је одличан за лијечење разних обољења. Редовном употребом чаја од шипка обезбиједићете организму оптималну количину витамина Ц која ће спријечити зимске прехладе и инфекције.

Овај љековити напитак је најефикаснији и најјефтинији начин да током зиме организам учините отпорнијим на прехладу уношењем аскорбинске киселине. Шипак можете користити и приликом скидања повишене температуре и лијечења грипа.

Мармелада и пекмез су најтраженији производи од шипка. Ипак, њихова припрема је прилично захтијевна јер је шипак изнутра пун сјеменки и бодљикавих длачица.

Међутим, многи кажу како се вриједи потрудити. Постоје бројни рецепти за припрему посластица од шипка, а сваки укључује пасирање плодова неколико пута како бисте се у потпуности ријешили сјеменки и длачица.

Плодови шипка могу помоћи и у снижавању крвног притиска. Захваљујући високом садржају влакана, шипак регулише варење, а пектин везује отпадне материје у цријевима. Будући да се у те материје убрајају и масти, то директно утиче на ниво холестерола.

Према истраживањима љекара, пуницалагини из шипка, који су главни извор антиоксидативног дјеловања, погодују здрављу срца и крвних жила. За подизање имунитета и превенцију здравствених поремећаја стручњаци препоручују конзумирање 2,5 децилитра свјеже истиснутог или квалитетног куповног сока од шипка сваки дан.

Сок од шипка један је од најздравијих напитака јер има снажно антиоксидативно дејство, јаче чак и од црног вина и зеленог чаја.

Црвени плодови шипка могу се наћи у шумама већ у октобру, а најбоље их је брати након првог мраза кад омекшају. Увијек треба бирати крупне и здраве плодове које морате добро да осушите након бербе.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име