На данашњи дан, 18. новембар

18.11.2019. 08:10
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је понедјељак, 18. новембар, 322. дан 2019. До краја године има 43 дана.

9. год. н. е. - Рођен римски цар Тит Флавије Веспазијан, оснивач династије Флавија. Током владавине од 69. до смрти 79. побиједио је и раселио Јевреје и у Риму подигао величаствене грађевине - Колосеум, Капитол и Амфитеатар.

1095. - На црквеном сабору у Клермону папа Урбан Други позвао црквене великодостојнике и свјетовне владаре на ратни поход против "невјерника", селџука који су заузели Свету земљу у Палестини са гробом Исуса Христа у Јерусалиму. Тиме је подстакао вјерско лудило и крсташке ратове који су трајали два вијека.

1626. - Папа Урбан Осми освештао Цркву Светог Петра у Риму.

1697. - Рођен енглески сликар Вилијам Хогарт, изузетан портретиста и цртач физиономија. Сликао је сцене сатиричног и морализаторског карактера из живота аристократије. Оставио је релативно мали број радова, али га је њихова вриједност уврстила међу најзначајније енглеске сликаре.

1786. - Рођен њемачки композитор Карл Марија Фридрих Ернст фон Вебер, творац њемачке романтичне опере. Компоновао је и кантате, оркестарску, камерну и хорску музику. Водио је опере у Прагу и Дрездену, а радио је и у Лондону, гдје је умро 1826. Дјела: опере "Чаробни стријелац", "Еуријанте", "Рибецал" /недовршена/, "Силвана", "Абу Хасан", "Оберон", концерти, "Концертни комад за клавир и оркестар", клавирски "Позив на игру", "Концертино за кларинет и оркестар".

1787. - Рођен француски сликар Луј Жак Манде Дагер, захваљујући чијем је изуму, названом "дагеротипија", први пут практично омогућена израда фотографија.

1830. - Проглашена независност Белгије, до тада уједињене са Холандијом.

1860. - Рођен пољски државник, пијаниста и композитор Игнац Јан Падеревски, професор Конзерваторијума у Варшави, који је од 1919. до 1921. био премијер и шеф дипломатије, а 1940. предсједник Пољске. Дјела: опера "Манра", "Пољска фантазија" за клавир и оркестар, једна симфонија, клавирска дјела, соло пјесме.

1883. - У САД прихваћено стандардно рачунање времена и Земља је подијељена на четири временске зоне.

1903. - САД са Панамом потписале уговор којим су добиле неограничено право коришћења Панамског канала. Тек 1979. је договорено да се канал 31. децембра 1999. врати Панами.

1905. - Рођен српски писац и револуционар Јован Поповић, припадник групе писаца која је између два свјетска рата његовала социјалну литературу. Послије завођења Шестојануарске диктатуре 1929. је осуђен због комунистичке пропаганде. Послије ослобођења Југославије у Другом свјетском рату покренуо је и једно вријеме уређивао "Књижевне новине". Дјела: збирке пјесама "Хаџија вечности", "Ласта у митраљеском гнезду", "Плес над празнином", проза "Лица у пролазу", "Истините легенде", "Реда мора да буде", "Сремска хроника", студије и есеји "Ђура Јакшић и његово доба", "Стерија и почеци српске драме", "Светозар Марковић".

1905. - Принц Чарлс од Данске изабран за првог краља Норвешке послије обнављања независности те земље њеним одвајањем од Шведске и узео је име Хакон Седми.

1910. - У Мексику избила револуција и током наредних десет година погинуло најмање милион људи.

1915. - У Качаничком тјеснацу на Косову и Метохији српска војска у Првом свјетском рату водила жестоку борбу с бугарским трупама које су удариле с леђа и тиме онемогућиле њено повлачење према Скопљу у сусрет савезницима. Преморене и десетковане српске трупе, притиснуте њемачким снагама са сјевера и бугарским с југа, морале су да обуставе покрет према Скопљу и убрзо је српска Врховна команда наредила повлачење преко Албаније.

1918. - Белгијска армија ушла у Брисел послије четири године њемачке окупације у Првом свјетском рату.

1922. - Умро француски писац Марсел Пруст, аутор дјела бескрајно сложене и танане књижевне архитектуре, који је извршио огроман утицај на европски роман 20. вијека. Дејством веома продубљене психологије, истанчаним уочавањем константи људске природе и умјетничком снагом, уздигао је ликове до универзалности. Дјела: циклус романа "У трагању за изгубљеним временом" /"У Свановом крају", "У сјенци дјевојака у цвијету", "Око Герматових", "Содома и Гомора", "Заточеница", "Нестала Албертина", "Нађено вријеме"/, роман "Жан Сантеј", полемички спис "Против Сент-Бева".

1936. - Њемачка и Италија признале владу генерала Франсиска Франка и од тог тренутка грађански рат није био унутрашња ствар разједињене Шпаније. Двије фашистичке силе су користиле обрачун фаланге с републиком као полигон за испробавање нових борбених средстава и припрему за Други свјетски рат.

1945. - На првим изборима у Бугарској послије Другог свјетског рата, које је опозиција бојкотовала, побиједио је Отечествени фронт предвођен комунистима.

1956. - Умро српски глумац Добрица Милутиновић, највећи српски романтичарски позоришни глумац, изузетног гласа и ријетког темперамента. Као првак Драме националног театра више од пола вијека је с огромним успјехом играо низ улога из класичног позоришног репертоара и најзначајније ликове из националног репертоара. У Београд је дошао 1898. на позив управника Народног позоришта Бранислава Нушића. Музеј позоришне умјетности и Савез драмских умјетника Србије су 1980. у сарадњи са Златаром у Мајданпеку установили "прстен Добрице Милутиновића", награду за глумачко животно дјело.

1970. - Западна Њемачка и Пољска сагласиле се да успоставе дипломатске односе и тиме окончају непријатељство дуго 31 годину.

1970. - Кина именовала амбасадора у СССР-у и тиме, послије четири године, обновила дипломатске односе на највишем нивоу.

1976. - Љевичарска војна хунта Етиопије извршила смртну казну над 27 људи због наводног ковања завјере.

1978. - У Џонстауну у Гијани, испијањем отрова, колективно самоубиство извршило 914 Американаца, припадника секте "Храм народа", укључујући вођу секте Џима Џонса. Чланови секте који су одбили да испију отров убијени су.

1987. - У пожару у станици "Кингс Крос" лондонског метроа живот изгубило 30 људи.

1991. - ЈНА ушла у Вуковар.

1991. - Собрање Македоније усвојило устав који је ту бившу југословенску републику означио као независну државу у постојећим административним границама. Од 120 посланика за устав су гласала 92.

1991. - Умро чехословачки државник словачког поријекла Густав Хусак, бивши предсједник Чехословачке, који је на чело Комунистичке партије те земље дошао послије војне интервенције Варшавског пакта 1968, замијенивши Александера Дубчека, а 1975. је постао шеф државе. Био је један од вођа Словачког устанка у Другом свјетском рату против нациста 1944, а као "словачки националиста" од 1951. до 1960. провео је у комунистичком затвору. Под притиском јавности 1989. је поднио оставку на функцију предсједника Чехословачке.

1993. - У Лукавицу стигао конвој из муслиманског дијела града са 125 Сарајлија словеначког поријекла, махом жена, дјеце и старијих особа. Конвој је преко Пала кренуо у Београд, а затим преко Мађарске у Словенију.

1993. - Представници три зараћене стране у бившој БиХ потписали у Женеви декларацију о слободном пролазу хуманитарне помоћи.

1993. - Лидери Јужне Африке одобрили устав којим је означен крај политике апартхејда у тој земљи.

1993. - Нови војни управљач Нигерије генерал Сани Абача распустио све демократске институције.

1995. - Ватикан саопштио да је забрана заређивања жена за свештенике дефинитивна, јер би супротна одлука значила грубо кршење доктрине римокатоличке цркве.

2007. - Од експлозије у руднику у украјинском базену угља Донбас погинуо 101 рудар.

2015.- Вехабија Енес Омерагић /34/ убио припаднике Оружаних снага БиХ Армина /Муриса/ Салкића и Недељка /Душана/ Радића. Приликом напада Омерагић је узвикивао "Алаху екбер". Вехабија је послије напада извршио самоубиство.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 24. април На данашњи дан, 24. април
На данашњи дан, 23. април На данашњи дан, 23. април
На данашњи дан, 22. април На данашњи дан, 22. април
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    14h 54m
    0
  • Крађа у Палама
    13h 12m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    9h 39m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    12h 27m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    5h 48m
    0