На сајму у Власеници близу 70 излагача из региона

0
221

У Власеници је данас на 3. Сајму пољопривреде и привреде производе представило близу 70 пољопривредних произвођача и привредника из региона.

Сајам је свечано отворио начелник општине Мирослав Краљевић, који је рекао да је циљ организатора да Сајам постане традиционалан, а локалних власти да анимирају пољопривредне произвођаче и покрену развој руралних подручја.

“То је нешто што будућност намеће, јер ће нас та глобална свјетска прича о глобалном загријевању натјерати да се вратимо тамо гдје смо поникли и да земљу коју имамо искористимо на најбољи начин. Ми ресурсе имамо и све је у нашим рукама. Колико будемо радили толико ћемо и имати”, нагласио је Краљевић, обраћајући се окупљенима у Средњошколском центру, гдје је одржана манифестација.

Виши стручни сарадник за агроекономију у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Сања Нинковић рекла је новинарима да је ресорно министарство подржало ову значајну сајамску манифестацију.

“Имамо наше правилнике у којима подржавамо људе који се баве свим видовима пољопривредне производње, а све то с циљем да се обезбиједи њихова материјална егзистенција и да се задрже на овом подручју”, навела је Нинковићева.

Самостални стручни сарадник за пољопривреду у општини Власеница Раде Малишевић рекао је Срни да су јуче, у оквиру предсајамских активности, организована и стручна предавања из различитих области пољопривредне производње.

“Имали смо еминентне стручњаке из Бањалуке, Бијељине и Братунца, који су одржавали предавања из области повртарства и воћарства, сточарства, те из области климатских промјена”, рекао је Малишевић у име организатора Сајма, општине Власеница.

Сајамски штанд имали су и ученици Пољопривредне школе Средњошколског центра “Милорад Влачић” из Власенице, који су изложили радове цвјећарске секције, љекобиље које су сакупили, као и поврће које узгајају у школском стакленику.

Професор Стојанка Косорић рекла је Срни да ученици те школе сваке године учествују на Сајму, и као излагачи, и као логистичка подршка организатору.

“Веома сам задовољна генерацијма које излазе из наше школе, јер смо код њих успјели да створимо добре радне навике, а један од поузданих показатеља је и њихов допринос овом сајму”, истакла је Косорићева.

У оквиру Сајма организована је и богата понуда гастро-специјалитета, које су припремиле чланице Удружења жена “Подриње” из Власенице.

Додијељена су и признања и захвалнице за постигнуте резултате из области сточарства, козарства, повртарства, говедарства и коњарства, за резултате из области хуманитарног рада, за промоцију домаће радиности, најбоље уређен штанд, те институцијама, предузећима и организацијама које су подржале организацију Сајма.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име