На Сокоцу обиљежен Дан примирја у Првом свјетском рату

11.11.2019. 13:42
0
ИЗВОР: Катера

Представници Градске управе Источно Сарајево, општине Соколац, Амбасаде Србије у Босни и Херцеговини и чланови Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова 1912-1918. године положили су данас вијенце на Споменик солунским борцима на Сокоцу и обиљежили Дан примирја у Првом свјетском рату.

Отправник послова Амбасаде Србије у БиХ Дамир Ковачевић рекао је новинарима да је ово велики датум за српску историју, а њен дио су и хероји са простора Романије.

-Херојство свих српских бораца нас завјетује да слиједимо оно што су они радили прије више од 100 година. Срби када су јединствени и када имају у виду општи, а не лични интерес онда могу да постигну све - истакао је Ковачевић.

Општина Соколац једна је од ријетких локалних заједница у Републици Српској која има споменик подигнут у част Солунским борцима и која придаје пажњу обиљежавању значајних датума из Великог рата.

Слика

-Са ових простора било је око 400 солунских добровољаца који су учествовали у Првом свјетском рату на страни побједничих снага. Романија и Соколац увијек су били за слободу и никада нису подржавали окупацију - изјавио је начелник Сокоца Милован Бјелица и  захвалио се представницма Амбасаде Србије у БиХ што сваке године долазе на овај дан код Споменика солунском борцу на Сокоцу, те полажу вијенце и одају почаст јунацима који су извојевали велику побједу.

Из Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова 1912-1918. године подсјетили су да је овај споменик подигнут 2008. године и да су на њему уписана имена 356 јунака, а да још око 40 имена недостаје на том списку.

Коментари 0
Повезане вијести
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 57m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    23h 30m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    23h 11m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    10h 11m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    8h 1m
    0