Најчешће заблуде у које људи широм свијета вјерују

1
443

Издвајамо двадесет највећих и најчешћих заблуда у које људи широм свијета вјерују.

Часопис “Индепендент” је одлучио да састави листу највећих заблуда у које људи вјерују. Ако сте мислисли да су дјеца хиперактивна зато што претјерују са слатким, да камелеони мјењају боју да би се прилагодили околини и да је једна људска година једнака са седам псећих, немате добре иформације.

 1. Псеће године – Једна људска година наводно је еквивалент седам псећих. Али то се не односи на све расе паса, већ зависи од пасмине и величине пса.
 2. Камелеони – Обично сви мисле да камелеони мијењају боју како би се прилагодили околини, али они уствари то раде у зависности од свог расположења, температуре и изложености сунчевој светлости.
 3. Забрањено воће – Сви сматрају да је забрањено воће које се спомиње у Књизи постања – јабука. Али, нигдје у Библији се уопше не спомиње јабука, већ плод са дрвета сазнања.
 4. Кинески зид – Распрострањено је мишљење да се Кинески зид види из свемира. Али, астронаути с Апола потврдили су да се не види с Мјесеца.
 5. Кафа – Већина људи мисли да се кафа прави од зрна, али стручњаци тврде да се састоји од сјеменки које називамо “зрнима”.

Занимљивости о кафи

 1. Губитак топлоте – Често се каже да најбрже губимо топлоту преко главе. Стручњаци тврде да је ово мит и напомињу да би људима било једнако хладно када би на температуру испод нуле изашли без капе као и кад би изашли без панталона.
 2. Земља – Учили смо да се Земља окреће око Сунца. Технички, оно што се догађа јесте да Земља, Сунце и друге планете круже по путањи око центра Сунчевог система.
 3. Чуло укуса – Мислите да различити дјелови језика детектују различите укусе? Погрешно! Ово је научно оповргнуто. Чуло укуса долази из свих дјелова језика, иако су различити дјелови осјетљивији на различите укусе.
 4. Кикирики – Многи мисле да кикирики припада породици орашастих плодова, али он у ствари спада у породицу махунарки, заједно са пасуљем, грашком, сојом, бадемом и рогачем.
 5. Пингвини – Романтичаре ће ово разочарати, али пингвински парови не остају вјерни цијели живот. Они су већином моногамни, али неке врсте попут Царских пингвина су серијски моногамне. Тачније, имају једног партнера током једне сезоне парења, али већ сљедеће године ће вјероватно наћи другог партнера.

Занимљивости о животињама

 1. Људска чула – Већина људи претпоставља да човјек има пет чула. Али постоји их барем девет, док већина научника сматра да их има двадесетак. Међу њима су притисак, свраб, жеђ и многа друга чула.
 2. Колачићи судбине – Обично се сматра да је ријеч о традиционалном кинеском изуму, али “створили” су их Американци.
 3. Суши – За вријеме конзумирања овог традиционалног јапанског јела, већина људи мисли да једе нешто што у преводу значи “сирова риба”, али суши уствари значи “пробање киселог”.
 4. Викиншке кациге с роговима – Из неког разлога као да цијели свијет верује да су Викинзи ишли около с роговима на глави, али не постоје никакви докази да је то истина.
 5. Монт Еверест – Врло често га називају највишом планином на свијету. Али, иако се врх ове планине више од било ког другог врха налази изнад нивоа мора, Мауна Кеа је највиша, ако се висина планине мјери од подножја до врха.

Занимљивости о нај планинама

 1. Витамин Ц – Укоријењено је мишљење да је Ц витамин дјелотворан у борби против прехладе. Али већина стручњака истиче да има мало или никаквих доказа да Ц витамин на било који начин убрзава и помаже у лечењу прехладе.
 2. Кофеин – Учестало је вјеровање да кофеин узрокује дехидратацију. Иако пића која садрже кофеин могу да имају благо диуретско дејство, она не повећавају ризик од дехидратације.
 3. Пацови у Лондону – Раширен је мит да се у Лондону увијек крије неки пацов на мање од два метра удаљености од вас. Али, то није истина, јер пацови нису тако равномјерно распоређени по граду.
 4. Деца и слаткиши – Родитељи често тврде да су им деца пуна енергије након конзумирања слаткиша. Али то није истина, јер је већина истраживања потврдила да шећер ни на који начин не узрокује хиперактивност.
 5. Тамна страна Месеца – Постоји ли тамна страна Месеца? Наводно не, будући да се Мјесец константно врти око своје осе. А и не постоји неко подручје планетоида које би могло да буде у константном мраку.

1 коментар

 1. “Забрањено воће”- у житијама Светог Саве Освећеног пише, када је Свети Сава Освећени постио, пре 9. часа (15 часова по модерном рачунању времена) је огладнио, и видио је једну веома лијепу и сочну јабуку. И пише Његовим Житијама, да се Светитељ тада опоменуо Адамовог изгнанства из Раја, да су Адам и Ева ради јабуке истјерани из Раја. Тада је Светитељ схватио да је то ђавоља замка како би прекинуо пост, и јабуку је изгазио, и никад више није појео јабуку.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име