Насер Орић ослобођен оптужби за ратни злочин у околини Сребренице 1992. године

1
2025

Суд БиХ данас је изрекао ослобађајућу првостепену пресуду ратном команданту Армије РБиХ, Насеру Орићу и припаднику Армије Сабахудину Мухићу којима се судило по оптужби за злочин против ратних заробљеника у Братунцу и Сребреници 1992. године, односно за наводне злочине у селима Залазје, Лолићи и Куњерац.

Према оптужници, Орић, тадашњи командант, и Мухић, припадник Армије Републике Босне и Херцеговине (АРБиХ), 1992. године су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили три заробљеника српске националности.

Током суђења које је трајало двије године Тужилаштво БиХ је позвало четири вјештака да ураде налазе и мишљења те саслушало 14 свједока, међу њима једног заштићеног (О-1) који је рекао да је видио како је Насер Орић убио три заробљеника. Уложили су и неколико материјалних доказа. Са друге стране, одбране Орића и Мухића су исказима 18 свједока, као и материјалним доказима, у потпуности негирале наводе оптужнице.

Одбрана Насера Орића нарочито се фокусирала на кредибилитет заштићеног свједока оптужбе О-1, изнијевши пред Судом БиХ тврдње да је свједоку правоснажно пресуђено за лажно пријављивање, преваре, наношење тешких тјелесних повреда, злоупотребу права и социјалног осигурања и тако даље.

Одбрана је такође током суђења изнијела тврдње заштићеног свједока одбране да му је нуђен новац да лажно свједочи против Орића, уз обећање да ће му породица бити евакуисана. Адвокатица Насера Орића суђење је закључила тврдњом да је цијели поступак, односно оптужница темељена на неуједначеним исказима некредибилног заштићеног свједока О-1.

Подсјећамо, Насер Орић је ухапшен 10. јуна 2015. на граници Француске и Швицарске по захтјеву Србије која га је сумњичила за ратне злочине почињене у селу Залазје код Сребренице. Србија и БиХ су послале захтјев за његово изручење. Изручен је БиХ, након чега му је Суд БиХ одредио мјере забране, а Орић се бранио са слободе.

Одбрана је од Хашког трибунала тражила обуставу поступка против Орића за ратне злочине у Сребреници, с обзиром на то да му је већ суђено за те злочине. Трибунал у Хагу је одбио захтјев одбране.

Хашки трибунал је Орића 2008. правоснажно ослободио кривице за злочине почињене у Сребреници.

1 коментар

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име