Наука објашњава: Да ли само изглед утиче на привлачност?

0
500

Иако је можда веома грубо ово рећи, али изглед је веома важан када је привлачност у питању. И док успjевамо да своје недостатке прикријемо, на овај или онај начин, научници кажу да постоје двије веома битне ставке зашто се некоме допадамо или не, а које не можемо да сакријемо.

Кроз истраживање које је трајало 30 година, истраживачи су открили да је перцепција привлачности мултимодална, што значи да се не ослања на само један фактор, тј. физички изглед, већ зависи од више фактора.

Закључено је да, поред физичког изгледа, велику улогу у томе да се некоме допаднемо, игра наш мирис, али и глас. „Сва досадашња истраживања базирала су се на физичком изгледу, почев од лица, преко типа грађе. Међутим, у социјалним односима, на несвјесном нивоу, ми повезујемо мирис с осјећајем привлачности“, каже Агата Гројецка, истраживач са Вроцлав универзитета у Пољској.

Према њој, мирис, али и боја гласа, играју кључну улогу да ли ћемо се некоме допасти или не. „Овоме у прилог иде и чињеница да они који причају с особом која им се допада, несвјесно спуштају тоналитет гласа и ’умиљавају се’“, закључује Агата.

Мирис нашег тијела може утицати колико ћемо некоме бити привлачни, нарочито јер мирис носи трагове нашег здравља. Одређене болести, укључујућу дијабетес и жуту грозницу емитују специфичан мирис. За дијабетес се вјерује да емитује мирис трулих јабука.

Што се гласа тиче, он нам даје доказе путеом којих можемо доносити пресуде о полу особе, старости, доминантности, емотивном стању, физичкој снази и могућој плодности. Доказано је да су жене са вишим тоналитетом гласа привлачније мушкарцима, док је код мушкараца обрнуто.

Уколико намјеравате да пристанете на састанак наслијепо, препоручујемо вам да прво обавите телефонски разговор са том особом, јер се гласом преноси огромна количина основних биолошких информација.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име