Нема планова за постављање метеоролошких станица на Палама и у Источном Новом Сарајеву

2
766

Републички хидрометеоролошки завод тренутно нема планове да на Палама и у Источном Новом Сарајеву постави метеоролошке станице, јер за то у овом тренутку не постоје финансијска средства, изјавио је за Срну метеоролог Игор Ковачић.

Ковачић је појаснио да се у мрежи Хидрометеоролошког завода налазе станице на Хан Пијеску и Сокоцу, а да је регија, у којој је и Источно Сарајево, покривена станицама Федералног хидрометеоролошког завода на Бјелавама и Агенције за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ, која се налази на Аеродрому Сарајево.

“Питање мјерних станица не треба политизовати, то је једноставно ствар техничке и струковне природе. Нама су се јављале све општине из Републике Српске, јер желе да имају сопствене станице и то је природно, али то произлази из наше дјелатности”, рекао је Ковачић.

Он је додао да свака општина или локална заједница која жели да постави своју метеоролошку станицу то може да уради уз техничку подршку Завода, нагласивши да ће подаци добијени са тих станица бити уврштени у билтен Хидрометеоролошког завода.

Ковачић је навео примјер Мраковице, која има своју станицу, чији рад Завод контролише како би подаци били у складу са прописима Свјетске метеоролошке организације.

“Ми смо једно вријеме објављивали податке са Јахорине, са мјерне станице која се налазила у њиховом техничком блоку, али су они послије неког времена престали да мјере. Онда су набавили двије аутоматске станице које су се налазиле на врху и при дну спуста, па смо и те податке објављивали, али пошто су то биле јефтиније станице лошијег квалитета, мислим да више нису у функцији”, појаснио је Ковачић.

Према његовим ријечима, када би Хидрометеоролошки завод удовољио свим захтјевима за постављање станица, онда би их имали 64, што не би било у сврси климатологије, истакавши примјер Србије која има двадесетак и Црне Горе са десетак станица.

Хидрометеоролошки завод у својој мрежи, додаје Ковачић, зависно од године до године, има 18 станица, што је сасвим довољно да се покрије територија Републике Српске.

Начелник општине Пале Бошко Југовић изјавио је да у овој општини до овог љета нису размишљали о набавци станце, али да је, ако се узму у обзир климатске промјене и све што се дешава, вријеме да се приступи том послу.

“Општина Пале би могла да уврсти у буџет за идућу годину набавку једне хидрометеоролошке станице, поготово јер на Јахорини имамо изградњу противградног и радарског система што ће подразумијевати да се општина мора активно укључити у набавку опреме за хидрометеоролошку станицу”, образложио је Југовић.

Југовић је додао да ће општина настојати да се у буџету за сљедећу годину обезбиједи између 20.000 до 30.000 КМ за набавку једне станице која ће радити у складу са прописима Републичког хидрометеролошког завода.

Начелник општине Источно Ново Сарајево, Љубиша Ћосић, изјавио је да климатске промјене и топлотни талас који се догодио овог љета намеће потребу да се општина позабави питањем пројекције временских прилика, како би се на адекватан начин заштитило становништво и ресурси.

Он је додао да ће општина ускоро консултовати Хидрометеоролошки завод Републике Српске око набавке и постављања метеоролошке станице у Источном Новом Сарајеву.

2 коментара

  1. Увјек сам се питао зашто нема података за Пале и Лукавицу. Ваљда ће ови наши те станице ускоро да набаве.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име