Немања Мајдов: Сада када сам на врху све испод злата је неуспјех

0
322

Немања Мајдов, свјетски шампион у џудоу, неприкосновен је на татамију, али мало је познато да у дуелу са рођеним братом Стефаном има само једну побједу у осам званичних мечева.

Брат Стефан велика му је подршка, највећи спаринг партнер, савјетник и пријатељ и велики је његов допринос у сјајним резултатима које џудиста Црвене звезде постиже на међународној сцени.

– Мој брат Стефан ми је велики узор. Заједно смо кренули да тренирамо јер нам је отац био тренер и он ми је увијек показивао пут којим треба да идем како бих дошао до врха. Истина је, у међусобном скору води 7:1. Међутим, истина је да можда никада нисмо показали праву борбу. Не желимо да иде брат на брата, јер ипак нас веже братска љубав која је већа од било којег резултата – почиње своју причу Немања Мајдов.

У свјетско злато је уложено много квалитетних тренинга, али су браћа имала и специфичне методе којима су напредовали. Једна од њих је и рад на тренингу под гас маском.

– То је била једна врста тренинга јер је џудо специфичан спорт. Када дође борба имаш четири минуте да покажеш шта знаш и колико можеш да издржиш. Ради се у отежаним условима, много је ту психолошког притиска, недостатка кисеоника, а рад под гас маском је симулација у којој покушавамо научити како да у “црвеној зони” размишљамо, да се припремимо да у таквој ситуацији можемо да доносимо исправне одлуке и да не одустајемо већ да максимално искористимо сваку прилику коју нам противник укаже – објаснио је Мајдов.

На свјетском првенству Мајдов је имао проблеме са повредама ребара и рамена од којих се још опоравља.

– У великој мјери сам санирао повреде. Ребро је сад 100 посто здраво, али са раменом је ситуација компликованија и мора да се пази. Надам се да ћу успјети до краја јануара да се потпуно опоравим. Разговараћу са својим љекаром и надам се да нећу морати на операцију, али укоико буде неоходно пристаћу на то, јер имам повјерење у свој тим. У сваком случају, једино што ме занима је да се максимално опоравим и да нападнем највиши степеник постоља на свим такмичењима. Сада када сам на врху, све испод злата је неуспјех – рекао је Мајдов.

До наредног великог такмичења сјајни џудиста има довољно времена да се квалитетно припреми.

– Најбитније такмичење у 2018. је првенство свијета, у септембру. Никад нико није одбранио титулу, а ја желим да будем први. Од маја креће такмичење за олимпијску норму за Токио тако да тад почиње и озбиљнији период. Не кажем да ово прије тога није битно, али ипак борба за пласман на Олимпијаду и борба за одбрану свјетског трона имају већи значај – категоричан је он.

Немања Мајдов је познат као спортиста чије резултате помно прати предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Сметају ми понекад приче да сам у добрим односима са предсједником Републике Српске само зато што сам свјетски првак. То није тачно, ми се познајемо већ девет година и увијек сам имао подршку од њега. То је нешто што ми много значи, а ја обећавам да ћу оправдати повјерење – навео је он.

Породица скупља медаље

Породица Мајдов може да се похвали бројним медаљама са међународних такмичења, а најпоноснији је отац Љубиша, који је тренирао синове.

Поред Немањине титуле свјетског шампиона, и Стефан је освајао бројна признања.

Освојио је бронзу на ЕП за јуниоре, затим је био бронзани и на Европа купу ове сезоне у Сарајеву. Поред тога, освојио је бројне европске купове у јуниорској конкуренцији, те био шампион на првенствима БиХ и Србије.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име