Није све тако црно и бијело

0
298

Можете ли да их видите? Треперуће тамне тачке на раскрсницама између црних квадрата, које нестају када покушате да погледате директно у њих?

Не брините, ваш вид је у реду, у питању је само оптичка илузија. Објашњење за ову „превару“ треба тражити у ћелијама вашег оптичког нерва.

Ретиналне ганглијске ћелије носе информације од ћелија ока које су осјетљиве на свјетлост до дубоке унутрашњости мозга, и нарочито су ефикасне у примјећивању ивица. Подручја великог контраста (средина „улице“, тј. подручје између два квадрата) их баш распјевају, док подручја са више бјелине („раскрснице“ између четири квадрата) резултују слабијим одзивом тих ћелија.

То узбуђење проузроковано ивицама преувеличава границе црних квадрата, чинећи да се „улице“ чине нарочито свијетлим у средини, а стварајући сабласно сива подручја у подручју „раскрсница“.

Али то се дешава само у вашем периферном виду. Гледајући директно било у коју “раскрсницу” активира дио ока са ганглијама који се довољно оштро фокусира на подручје много мање од ширине “улице”, и сива мрља нестане без трага.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име