Никола осмислио специјалну рукавицу за слијепе особе

24.02.2020. 21:00
0
ИЗВОР: Srpska.info

Прије нешто више од двије године, Никола Крстић био је матурант београдске ЕТШ “Никола Тесла” који је осмислио јединствену али уједно и веома једноставну рукавицу која слијепима умногоме олакшава живот, а данас је предузетник, директор старт-апа, који је добио грант од 80.000 долара за усавршавање свог изума! Осим тога,

О тада осамнаестогодишњем Николи и његовој иновацији, у децембру 2017. објављене су прве приче. Тада је показивао само 3D модел рукавице, са двије функције, повезан на мобилни телефон. Данас, двије године касније, “анора” се навлачи на руку, има 10 функција, ради на клик, “говори” осам језика, препознаје препреке, боје, новчаннице, открива “залутале”.

Финална верзија очекује се у мају, до када ће јој бити додате још двије функције, а моћи ће да реагује и на додир прста.

Никола Крстић, од момента када је јавности представио први модел, матурирао је и основао своју старт-ап компанију која је постала дио Научно-технолошког парка на Звјездари. Такође, није запоставио ни образовање и студира на рачунарском факултету.

Вриједно је усавршавао рукавицу, а некадвно је конкурисао и добио новац из ИПА фондова. Током протеклог периода, рукавицу је испробало више од 200 слијепих особа из цијеле Србије. Они су предлагали шта би им било од користи, како би се дошло до најбољег рјешења. Док није стигла помоћ из европских фондова, Никола је морао сам да се сналази за новац – радио је софтвере, освајао награде на конкурсима.

– Рукавица помаже приликом оријентације у простору, путем вибрације препознаје препреке на раздаљини до четири метра, у зависности од тога како је подешена – објашњава за Новости Никола Крстић, и додаје:

– Што је препрека ближе и вибрације је јача. По истом принцупу ради и опција за детекцију свјетлости. Распознаје 15 боја, које “изговара” на једном од осам језика, као и новчанице, било да је у питању динар или евро.”

Никола појашњава да уколико би се изгубила, слијепа особа кликом ће моћи да пошаље поруку са локације где се налази. Такође, рукавица зна да “каже” који је датум и колико је сати. Каснијим софтверским ажурирањем, рукавица ће добијати нове функције.

Зимска и љетна верзија

Додаје да ће електроника моћи да се скида како би се рукавица опрала, а постојаће зимска и љетња верзија. Отпорна је на воду и на одређене ударце, има блиц за ноћне услове, батерија траје два дана и пуни се обичним пуњачем. У плану је да се уради и у дечјој величини, као и у више дезена.

– Циљ нам је да рукавица буде бесплатна за све слијепе особе у Србији и интензивно радимо на томе да се то и оствари. Неки градови су већ изразили жељу да купе одређени број рукавица – Ужиче, Нови Пазар и Косовска Митровица – истиче Никола за Новости.

– Цијена је 45.000 динара, а за иностранство 450 до 500 евра. Успоставили смо прве контакте за инострано тржиште са Аустријом, Њемачком, Чешком, Словачком, Бугарском и земљама бивше Југославије. Планирамо и продор у Скандинавију, Западну Европу, а потпом и на тржиште Кине и Америке – каже овај млади иноватор. “Анора”, засад, има интегрисани говор на српском, енглеском, словачком, њемачком, бугарском, француском, италијанском и шпанском, а у плану је још. Протекле недјеље, свој изум Никола је представио у Словачкој.

Коментари 0
Повезане вијести
Свјетски дан бијелог штапа: Слијепи били у изолацији и прије пандемије Свјетски дан бијелог штапа: Слијепи били у изолацији и прије пандемије
Изум ове маме промијенио је животе родитеља широм свијета Изум ове маме промијенио је животе родитеља широм свијета
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    19h 29m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    22h 53m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    18h 22m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    9h 59m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    9h 40m
    0