Нисан представио сједиште које упозорава на дехидрацију

0
209

Нисан је на свом спортском моделу Нисан Јуке ауто сједишта и волан прекрио материјалом који мијења боју чим апсорбује одређену количину зноја.

Компанија Нисан представила је прототип сједишта које може детектовати зној, упозорити на дехидрацију и тако спријечити саобраћајне несреће. Вјероватно вам се ово чини помало чудним и одвратним експериментом, но компанија Нисан с тим нема никаквих проблема.

Ова јапанска компанија повезала се са холандском компанијом „Droog Design“ те развила тканину “осјетљиву на зној” под називом СОАК, како би се подигла свијест о опасностима вожње за вријеме дехидрираности.

Соак технологија примијењена је на спортском моделу Нисан Јуке и мијења боју сједишта ако је зној богат соли, што се сматра знаком дехидрације. Осим сједала, овим је материјалом обложен и волан, који у случају дехидрације, исто као и сједишта, мијења боју из плаве у жуту.

Раније истраживање Европског института за хидратацију и Свеучилишта Loughborough показало је да су дехидрирани возачи склони грешкама једнако као и они који су конзумирали алкохол.

Професор Петер Велс са Универзитета у Кардифу рекао је да постоје још неки потенцијално мјерљиви фактори који би могли утицати на способности возача, а то могу бити адреналин, ниво хормона и слично. Тренутно нема планова за производњу Соак сједишта, али технологија даје обећавајуће резултате.

Иноватор и дизајнер, Паулиен Роутс, у почетку није имао намјеру овај материјал користити у аутомобилима. СОАК сам првенствено намјеравао користити за одјећу за тренирање, али када ми је Нисан објаснио своје планове везане за примјену технологије у Јуке моделу како би демонстрирао технологију као концепт у својој кампањи “пиј (воду) и вози”, помислио сам да је фантастично, рекао је Роутс Дексигнеру.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име