Обични предмети чију праву намјену нисте могли ни да наслутите

0
217

Многи предмети су попут људи: имају сопствену историју, карактеристике, па чак и тајне. Ми, са друге стране, не сматрамо те детаље нарочито важним, па често користимо ствари на потпуно другачији начин од њихове оригиналне сврхе. 

Да ли знате за шта су се првобитно користили парфем, прстење, сјенке за очи? Оригинална намјена ових и још много других предмета никада вам не би пала на памет.

Прстење

Данас се на скоро свакој руци у свијету налази барем један прстен као знак брачног статуса или лијеп аксесоар. Ипак, прстен је некада имао много практичнију сврху: племићи су га користили као печат, стријелици су га користили да заштитите прсте од лука, а кројачице од игле. Касније, прстење је служило да покаже друштвени статус: само је племићима било дозвољено да носе златно прстење.

Рупе на слушалицама

Рупе на слушалицама имају веома важну сврху: оне дозвољавају ваздуху да циркулише кроз звучнике како би појачао ниске фреквенције. Ако и ви (као и ми), не разумијете о чему се ради, у реду је. Све што је потребно да знате јесте да је звук баса дубљи, а цјелокупни квалитет звука много бољи.

Парфем

Данашњи мушки парфеми првобитно су коришћени као лијекови. Колоњска вода је била чудотворна ствар: помагала је против отрова, бува, па чак и куге. Пацијенти су могли да пију по 5 капи парфема у чаши воде.

Игла на поклопцу

Ријетко обраћамо пажњу на малу избочину на поклопцу пасте за зубе или крема. Она служи да пробије заштитну мембрану. Сјетите се овога кад будете сљедећи пут јурили по кући у потрази за маказама.

Високе штикле

Много људи зна да су у прошлости штикле биле дио мушке моде. Али, мало ко зна да се није радило само о моди. Прво су их носили војници јер су обезбјеђивале стабилност ноге у узенгијама. Касније су штикле из војног прешле у модни свет.

Округла рупа у лењиру

Сви смо цртали кружиће помоћу ове рупе да убијемо време на досадном часу. Мислили смо да јој је то и намена. Ипак, права намена ове рупе много је једноставнија: она служи да се лењир окачи на зид.

Сјенке за очи

Један од основних предмета у сваком несесеру са шминком, првобитно је коришћена да заштити очи од сунца. У топлим земљама, људи су користили стибијум, док су морнари штитили очи од сунчевих зракова који су се одбијали од воде користећи спаљену плуту као сјенку за очи.

Рупе у ЛЕГО играчкама

Испоставило се да рупе у ЛЕГО играчкама имају важну сврху: да заштите дијете од гушења ако случајно прогута дио. Рупице омогућавају ваздуху да циркулише и стигне до плућа, па су мале шансе за фатални исход.

Спам

Нежељене поруке су нас натјерале да измислимо спам фолдере и “ово је спам” дугме. Интересантно је да ова ријеч у изворном облику значи “шунка”. Војска је конзумирала конзервирано месо током Другог свјетског рата, али је много шунке остајало непоједено. Ознака “СПАМ” (скраћеница за зачињену шунку), била је свуда: на радију, у новинама, на улицама. На крају је постала номинална.

Мајице

Мајице носе мушкарци, жене, деца, па чак и кућни љубимци. Некада су ову одјећу носили само мушкарци као доњи веш: војници су их носили испод својих униформи. Касније, ношење оваквих мајици значило је бунт. Средином 80-их година, постале су саставни дио гардеробе.

Кривудава страна укосница

Да ли обично стављате укоснице тако да им кривудава страна буде горе? Испоставило се да ће укосница окренута другачије (са кривудавом страном надоле) много боље држати косу. Девојке су сада подијељене у двије групе. Оне које користе укоснице са глатком станом окренутом нагоре, кажу да их је тако много лакше намјестити по жељи.

Бензин

Бензин није баш измишљен, али је цијела прича почела са “возила покренута бензинским мотором”. Ово је било прво патентирано име за аутомобил, који су измислили њемачки инжењери Карл Бенц и Готлиб Дајмер. Бензин коришћен у њиховом изуму продавао се у апотекама као скидач флека и средство за дезинфекцију.

Савијени врхови крила авиона

Овакви врхови се називају крилца и њихова сврха нема ништа са естетиком. Када је авион у ваздуху, он ствара мале вртлоге због разлике у притиску горњег и доњег дијела крила. Овај феномен може бити опасан за сам авион и за возила која га прате. Крилца спречавају стварање вртлога.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име