Од рака у БиХ годишње оболи стотину дјеце

15.02.2020. 10:51
0
ИЗВОР: Srpska.info

У БиХ од рака годишње оболи 100 дјеце, а по броју обољелих водећи је Тузлански кантон са просјечно 15 новодијагностикованих случајева годишње.

Према подацима Удружења “Срце за дјецу која болују од рака у ФБиХ”, стопа изљечења у БиХ је 75 одсто, чиме се прати свјетска статистика.

Стопа изљечења малих пацијената са леукемијом је 80 одсто, а 90 одсто код дијагнозе лимфома.

Из Удружења истичу да су услови лијечења у БиХ много бољи него прије, а дјеца имају приступ новим протоколима лијечења, према којима се лијече и дјеца широм Европе, пише Дневни аваз.

“Родитељска кућа” у Сарајеву, која је отворена прије четири године, а у коју су смјештени малишани из цијеле БиХ, постала је велики ослонац породицама и дјеци обољелој од рака током лијечења.

У свијету се 15. фебруар обиљежава као Дан дјеце обољеле од рака, а јавност се подсјећа на важност подршке малим болесницима, али и њиховим породицама, у тешкој борби за оздрављење.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    21h 20m
    1
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    7h 13m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    10h 37m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    6h 6m
    0
  • НБА играчу доживотна суспензија
    23h 30m
    0