Од Романије нема светијег мјеста за сјећање на српске борце

0
460

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић уручио је данас у порти Манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији, код Сокоца, одликовања породицама 28 погинулих бораца Војске Републике Српске из Сарајевско-романијске регије које је предсједник Српске Милорад Додик одликовао “Медаљом заслуга за народ”.

Одликовања, која су постхумно додијељена поводом Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске на иницијативу Борачке организације Српске, данас су уручена породицама са Сокоца, из Источне Илиџе, Источног Новог Сарајева и Пала.

Савчић је на свечаности обиљежавања Дана манастира Светог Георгија нагласио да од Романије нема бољег, ни светијег мјеста за помињање погинулих српских бораца.

Он је подсјетио да свештеници и владике Српске православне цркве често истичу да нема веће жртве од оне коју човјек даје за слободу свог народа.

“Ми смо у протеклом рату били приморани да се боримо и да слободу и Републику Српску платимо огромним бројем живота. Додуше, неуопоредиво мање него што је то било кроз историју, али, ипак, огромним бројем живота”, оцијенио је Савчић, обраћајући се окупљеним грађанима, представницима политичког живота Града Источно Сарајево и гостима.

Говорећи о оштрим реаговањима на помињање да је Република Српска држава, предсједник БОРС-а је нагласио да српском народу не могу забранити да бар сања о својој држави, те да ће се, оном ко вјерује у своје снове, они кад-тад остварити.

Савчић је изјавио да никада није рекао да су борци ствараоци Српске, али је, поновио да су војска и полиција најзаслужнији за стварање Републике.

“Зато морамо бити на првом мјесту када је у питању брига о борцима, поготово о породицама погинулих и ратним војним инвалидима, али и о око 20.000 наших незапослених демобилисаних бораца“, рекао је предсједник БОРС-а.

Он је напоменуо да 3.486 бораца који су навршили 65 година живота, а имају 15 година стажа, односно имају такозвани увећани стаж, али немају пензије.

Савчић је увјерен да ће у Борачкој организацији Српске бити реализована иницијатива да се тим демобилисаним борцима обезбиједе бар минималне пензије.

Он је позвао све у Републици Српској да имају више поштовања према породицама погинулих. “Не кажем да поштовања нема, али сам свједок да га нема увијек и нема га довољно”, оцијенио је предсједник БОРС-а.

Савчић је захвалио начелнику општине Соколац Миловану Бјелици и министру спољне трговине и економских односа БиХ Мирку Шаровићу који су допринијели да буде изграђен један овакав споменик у знак сјећања на погинуле борце, око кога ће се окупљати грађани и потомци овим и свим другим поводима.

Зора Зековић је дошла из Београда, гдје сада живи, да у име породице прими “Медаљу заслуга за народ” за брата Зорана Шућура, погинулог борца Војске Републике Српске на ратишту у Неџарићима.

“Много ми значи ово признање и требало би да га добије сваки борац који је преживио ратне страхоте. Хвала Борачкој организацији Српске, предсједнику Додику и свима који брину о породицама погинулих бораца, јер сви ми волимо нашу Републику Српску и живимо за њу”, рекла је Зековићева.

Она је истакла да је дуга и тешка ратна прича њене породице и мужа Миодрага који су ратне године провели у Неџарићима, на самој лини раздвајања двије зараћене стране.

Једанаести август обиљежава се као Дан Манастира на Равној Романији у чијој цркви се налази спомен-плоча са исписаним именима 3.700 бораца Сарајевско-романијске регије који су погинули у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име