Од воде са извора Свете Петке и слијепи прогледају

0
841

Сакривен од градске вреве, дубоко у густој шуми на ободу београдског насеља Железник налази се чудотворни и љековити извор велике хришћанске светитељке – Свете Петке, за који се вјерује да помаже несретнима и болеснима!

Према причама вјерника, захваљујући том светом мјесту, које одише божанским миром, стољећима су се дешавала чуда – слијепи су прогледали, а нероткиње добиле дјецу.

Иако црквени списи о том извору датирају још из 16. вијека, он је први пут саграђен 1872. године, па су га мјештани, након што је у рату срушен, обновили 1973. године. Чудотворну чесму не окружују само висока стабла липе, она се налази у централном дијелу олтара, до којег води неколико степеника.

Иконе Свете Петке, Богородице и Исуса Христа, кандила, три чирака за паљење свећа и цвијеће које посјетиоци дарују светитељки чине да то прелијепо мјесто подсјећа на праву малу цркву под отвореним небом. Бројне легенде о настанку извора годинама се испредају, а једну од њих испричала је мјештанка Весна Стаменковић која већ пет деценија живи у Железнику.

Откако живим у овом крају, а има 50 година, прича се да је један слијепи радник из тада оближњег каменолома на дан Свете Петке дошао да умије очи изворском водом и тада је прогледао. У знак захвалности подигао је спомен-обиљежје светици. Касније је чувени деда Мика, заједно са мјештанима обновио запуштени извор и поставио мермерну плочу. Колико се сјећам, он није имао дјеце, па је на овај начин хтио да остави нешто иза себе што ће и другима служити – каже Весна, и додаје, да свако ко има проблема са очима и видом сутра , на дан Свете Петке, треба да дође и умије се водом са извора.

Жене које не могу да имају дјецу, према ријечима ове старице, често посјећују извор, јер се вјерује да ће након што преноће крај њега убрзо затруднити.

Много нероткиња већ годинама долази. Понесу ћебе и јоргане, смјесте се крај олтара и утону у сан. Ако кроз сан или након буђења зачују дјечји плач, значи да ће родити – објашњава Весна.

Према другој легенди, тим путем, који води ка Остружници, често је пролазио богати трговац са својом слијепом кћери. Једног дана су застали и умили се љековитом водом, да би дјевојчица сутрадан кад се пробудила прогледала. Сматра се да је у знак захвалности тај трговац подигао цркву на том мјесту, која је у рату срушена. Народ је изградио јаку вјеру у чудотворност тог извора и посљедњих неколико година га људи посјећују свакодневно. Понесу галоне у које наточе воду, помоле се испред икона, упале свијеће и у миру посједе окружени природом.

Осим овог извора, у Београду постоје још два посвећена Светој Петки, један је на Калемегдану, а други недалеко од манастира Раковица.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име