Одлучено ко има предност у саобраћају, возила под пратњом или хитне помоћи

0
663

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) подржали су данас на сједници у првом читању измјене Закона о основама сигурности саобраћаја на путевима које је у Представничком дому предложио посланик Савеза за бољу будућност (СББ) Дамир Арнаут.

Предвиђена је измјена одредбе према којој возила под пратњом имају право првенства пролаза над свим возилима, укључујући и возила хитне помоћи и ватрогасаца, односно важећи закон даје предност политичарима који имају право на пратњу.

За Арнаута је недопустива пракса да возила која користе функционери различитих нивоа власти имају предност над оним возилима која су у мисији спашавања живота и здравља грађана, те њихове сигурности.

Делегаткиња Клуба Хрвата Зденка Џамбас (ХДЗБиХ) најавила је да неће подржати ове измјене јер постоји нешто што се, казала је, подразумијева те не мора бити прецизирано у закону, а за њу је спорно и што се овдје разговара о оваквим измјенама закона које су популистичке, док реформски закони не добијају подршку у Представничком дому попут закона који би требали осигурати цестоградњу.

Делегат Клуба Хрвата Марио Караматић (ХСС) с друге стране најавио је да ће подржати закон посебно због властитог искуства када је морао чекати 45 минута на раскрсници док прођу возила под пратњом, а чекао није само он него сви који су тада били на том мјесту, гдје је могло бити и возило хитне помоћи.

Из Клуба Срба Средоје Новић (СНСД) предложио је да се од Дирекције за координацију полицијских тијела затражи свеобухватна информација о томе ко има право на возила под пратњом, односно возила с ротационим свјетлима.

Ту информацију требало би упутити Вијећу министара које би требало оцијенити који све дужносници требају имати возило под пратњом – појаснио је Новић.

Без расправе данас су подржане у другом читању измјене Приједлога Закона о министарствима и другим органима управе БиХ које је предложило Вијеће министара БиХ.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име