Опасни продужни каблови у домаћинствима

0
395

Више од 40 одсто продужних каблова за употребу у домаћинству контролисаних у овој години не испуњавају безбједносне захтјеве и за потрошаче представљају ризик од струјног удара и пожара.

То је резултат надзора који су спровеле Агенција за надзор над тржиштем БиХ и тржишне инспекције Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта.

Надзор је обављен након што је 2012. и 2013. године утврђено да 80 одсто, а 2014. године 50 одсто продужних каблова за употребу у домаћинству на тржишту БиХ није усклађено са прописима и представља озбиљан ризик од струјног удара и пожара.

Од 1. фебруара до 31. маја Агенција за надзор над тржиштем БиХ, те тржишне инспекције Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта обавили су осам инспекцијских контрола у којима је контролисано седам различитих типова продужних каблова за употребу у домаћинству.

Инспектори су обавили административну и визуелну контролу производа и одабрали седам узорака за лабораторијско испитивање.

Лабораторијском анализом је утврђено да три узорка или 43 одсто не испуњавају безбједносне захтјеве наредбе о електричној опреми намијењеној за употребу унутар одређених напонских граница, те да за потрошаче представљају ризик од струјног удара и пожара, саопштено је из Агенције за надзор над тржиштем.

Утврђено је да утичнице на контролисаним узорцима немају затвараче и да је површина попречног пресјека проводника у савитљивом каблу мања од минимално дозвољене.

За све неусклађене производе надлежни инспекцијски органи ФБиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта наложили су мјере повлачења са тржишта, те обавјештавања потрошача о ризицима и начину поврата спорних производа, а у једном случају изречене су мјере уништавања производа.

Укупно је са тржишта повучено 205 и уништена су 94 продужна кабла.

У два случаја продужни каблови који не одговарају прописима и представљају ризик увезени су из Кине, док је у једном случају ријеч о преносној утичници произвођача “Elid” из Србије.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име