Опрез: На тржишту мед сумњивог квалитета

0
200

Агенција за безбједност хране анализом квалитета меда на тржишту БиХ утврдила је да од 100 узорака више од половине, односно 53 нису одговарајућег квалитета.

Од 100 анализираних узорака, узетих у посљедња три мјесеца прошле године, по 45 је са подручју Федерације БиХ и Републике Српске, а 10 са подручја Брчко дистрикта.

“Посматрано према поријеклу узорака, од 63 узорка домаћег меда неодговарајућих је било 36 узорака, а од 37 узорака из увоза неодговарајућих је било 17”, саопштено је из Агенције за безбједност хране БиХ.

Анализом је било обухваћено 14 врста меда, а најчешће неправилности утврђене су за мијешани мед, мед с комадима саћа и мед с додацима.

Акредитованим лабораторијским методама спроведена су испитивања меда којима је обухваћено одређивање хидроксиметилфурфурола-ХМФ, активности дијастазе, редукованих шећера, сахарозе, воде у меду, материја нерастворивих у води, пепела, киселости и електричне проводљивости у меду.

Разлози неусклађености били су повећан садржај ХМФ-а, активности дијастазе, смањен садржај редукованих шећера, електрична проводљивост, садржај сахарозе, садржај минералних материја и садржај материја нерастворивих у води.

“Надлежни инспекцијски органи располажу свим резултатима физичко-хемијских анализа меда добијеним путем мониторинга квалитета меда на тржишту БиХ за 2017. годину, што омогућава предузимање одговарајућих мјера с циљем заштите интереса потрошача у БиХ”, истакли су из Агенције за безбједност хране БиХ.

Агенција на основу детаљне анализе резултата утврђених овим мониторингом спроводи додатне консултације с надлежним органима и експертима из ове области како би се утврдило да ли су резултати овог мониторинга посљедица патворења и/или неправилног поступања субјеката у пословању с храном, те како би се ове неправилности у предстојећем периоду знатно смањиле.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име