Општина Источна Илиџа ипак побједник у спору са Министарством Правде БиХ

0
2431

Министар правде БиХ Јосип Грубеша изјавио је да је данас упућен захтјев Министарству финансија БиХ за плаћање техничког пријема за објекат државног затвора на подручју општине Источна Илиџа у износу од 526.000 КМ.

“Што се тиче расподјеле средстава од техничког пријема које ће уплатити Министарство правде посредством јединице за имплементацију пројекта, од износа 526.000 КМ 30 одсто припада општини Источна Илиџа, а 70 одсто припада фирми коју је општина изабрала да изврши технички пријем”, рекао је Грубеша новинарима.

Он је навео да је било одређених проблема у вези са техничким пријемом затвора, те да се Министарство правде жалило и тражило друга мишљења јер је општина Источна Илиџа промијенила тарифу, односно цјеновник техничког пријема.

“Наше жалбе нису биле упућене на институцију која треба да изврши технички пријем. Чак смо имали и некакве иницијативе да држава прогласи затвор од посебног значаја, међутим, тај ко је то споменуо као неку могућност није до краја прочитао Правилник који је Република Српска донијела 2013. године”, рекао је Грубеша.

Министар правде БиХ је појаснио да се у Правилнику Републике Српске наводи да ће само институције које су финансиране из буџета Српске бити од посебног значаја за Републику Српску, али не и БиХ.

Он сматра да што прије треба кренути у реализацију техничког пријема како објекат плаћен готово 40 милиона евра не би даље стагнирао, него служио сврси за коју је и направљен.

Грубеша је подсјетио да су били различити проблеми у вези са техничким пријемом, те да је било мишљења да је Правобранилаштво БиХ требало да случај упути на управни спор, што је рјешење које он лично није заговарао јер поступак траје јако дуго и тешко да би се дошло до задовољавајућег рјешења за све стране.

Према његовим ријечима, треба имати у виду да већ теку гаранције за објекат државног затвора и да је Министарство правде од 1. децембра преузело плаћање свих режија за тај објект.

“Министарство правде нема, истовремено, финансијска средства којима би могло ангажовати одређене стручњаке да раде на том објекту и да данас није било договора имали бисмо избор – или ставити кључ у браву и повући људе који раде на обезбјеђењу и одржавању објекта како знамо и умијемо или да кренемо у провјеру свих техничких ствари који се налазе у објекту затвора”, рекао је Грубеша.

Он је напоменуо да је у оквиру објекта државног затвора мини болница којој су потребни специјални услови, кухиње и сви технички уређаји којима су неопходни одређени климатизацијски услови.

“Савјет министара је данас донио измјену закључка. Том измјеном се предвиђа да ће у року од 30 дана од уласка Комисије за технички пријем у државни затвор бити донесени подзаконски акти и Министарство правде предложити Савјету министара одлуку о формирању завода за извршење кривичних санкција на нивоу БиХ и у истој одлуци предложити именовање вршиоца дужности управника завода”, рекао је Грубеша.

Он је изразио задовољство данас донесеном одлуком јер ће се моћи кренути у избор и обуку кадра, истичући да за поједина радна мјеста обука траје од три до шест мјесеци.

“Што се тиче доласка првих затвореника, неопходно је прво да увидимо да ли је зграда прихватљива у потпуности за пријем затвореника, а истовремено особље мора бити у потпуности спремно. Не треба сметнути с ума да је ријеч о затвору високе безбједности и да ће ту казну служити људи осуђени за најтежа кривична дјела”, рекао је Грубеша.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је јуче да ова општина није промијенила цијену техничког пријема пред сами технички пријем објекта већ 10 година након рока у којем је комплекс требало да буде завршен, “а прије свега због усаглашавања са актуелним законским рјешењем”.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име