Ослобођена дјевојка која је ухапшена због мини сукње!

0
596

Саудијска Арабија саопштила је да је ослободила без оптужнице дјевојку која је снимила видео на коме се види како носи мини сукњу.

Полиција ју је ухапсила јер је носила, како је наведено, “непристојну одјећу”, након жестоког реаговања људи који кажу да је тиме повриједила конзервативна исламска правила облачења у пустињској краљевини.

Млада саудијска држављанка привукла је велику пажњу током викенда својим видеом у коме се види да хода кроз историјско село Ушаикир, сјеверно од престонице, носећи мини сукњу и топ, док јој коса није покривена.

У саопштењу које је објавио Центар за међународне послове, наводи се да је полиција ослободила дјевојку након што ју је пар сати саслушавала. Како се наводи, она је иследницима рекла да је видео био објављен без њеног знања.

Саудијска правила налажу да све жене у тој земљи, укључујући странкиње, на јавним мјестима носе дуге широке хањине, познате као абаје. Већина Саудијки, такође, носе мараме преко главе и покривају лице.

Саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман се залаже за веће могућности забаве за веома бројну популацију младих у конзервативном краљевству, али реакције на снимак и хапшење жене показују снагу и раширеност конзервативних гледишта.

Влада је прошле недјеље објавила да ће дјевојчицама бити дозвољено да се у школама баве спортом и да имају часове физичког, а смањена су и овлашћења религијске полиције, која више нема право да хапси људе.

Упркос тим потезима, полна сегрегација и строга ограничења за жене су и даље на снази. Женама у Саудијској Арабији није дозвољено да возе, а не могу добити пасош или путовати у иностранство без дозволе мушког сродника.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име