Основци из Источне Илиџе у пројекту „Учимо са роботима“

0
869

Градска развојна агенција Источно Сарајево у сарадњи sa Europe Robotics Week, Општином Источна Илиџа и Општином Соколац, поводом седмице роботике имплементира пројекат под називом „Учимо са роботима“.

Обука о програмирању и начину рада робота данас je одржана у Основној школи „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи.

Младенка Пандуревић, директор Градске развојне Агенције Источно Сарајево истакла је да је значајно да ученици имају прилику да учествују у оваквим радионицама.

„С обзиром да смо ми покретачи цијеле ове приче на територији Града Источно Сарајево, а у току је европска недјеља роботике, ми смо дошли на идеју да са стручним тимом људи проведемо пројекат у нашим школама. Јако нам је значајно да ученици из наше мале средине имају прилику да учествују у оваквим радионицама. Значајно је још више што ће ови роботи остати у школи гдје ће дјеца у наставним и ваннаставним активностима моћи да раде са њима. Видјели смо да су дјеца за кратко вријеме супер савладала основне програме, и јако су заинтересовани. Позвали смо и остале школе са територије Града Источно Сарајево да учествију и добију прилику да и они добију роботе који ће им бити на располагању да уче на њима“, изјавила је за наш портал Пандуревићева.

Ален Пиљак, предсједник удружења грађана „ЕдуЛаб“ из Србије, који је одржао ову обуку рекао је да је један од најважнијих задатака пружити дјеци прилику да уче и раде у науци и техници.

„Ми се баш циљано бавимо лего роботиком и лего дидактичким средствима у настави. Мени је изузетно задовољство што сам могао да дођем овдје, ово је већ трећи дан да радим у недјељи европске роботике, и оно што сам свугдје видио и што је јединствено за сву дјецу дефинитивно је да су гладна знања, а то је оно што је предивно и што је најважније. Имамо коначно дјецу која схватају да је знање, рад у науци и техници једна позитивна вриједност, додао је је Пиљек.

Директор Основне школе Петар Петровић Његош, Зденка Перендија, каже да је задовољна овим пројектом јер дјеца кроз учење о роботима показују своју креативност, а истовремено уче и математку и информатику.

Она се посебно захвалила Градској развојној агенцији која је поклонила школи два робота који ће бити на располагању свим ученицима ове школе.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име