Отимање војне имовине у Српској уз подршку НАТО-а

0
785

Закон о војној имовини БиХ не постоји, као ни договор власти Републике Српске, Федерације БиХ /ФБиХ/ и БиХ о тој имовини, али је упркос томе уз подршку НАТО-а покренута процедура за укњижење 13 војних локација у Републици Српској и три у ФБиХ, пише данас „Глас Српске“.

Лист наводи да је то показао извјештај о раду Министарства одбране БиХ за први квартал ове године у коме је прецизирано да је ријеч о захтјевима, управним поступцима и управним споровима, али није наведено о којим локацијама је ријеч.

Истакнуто је да је на основу захтјева, које је Министарство одбране БиХ слало Правобранилаштву БиХ, до краја марта ове године на БиХ регистровано 26 војних локација у ФБиХ.

Министарство одбране БиХ током 2015. и 2016. године упутило је 39 захтјева Правобранилаштву БиХ да војна имовина буде укњижена као имовина БиХ, наведено је у овом извјештају.

Напомиње се да је за једну локацију на простору Републике Српске – Велики Жеп у Хан Пијеску донесена правоснажна пресуда Суда БиХ за њено укњижење на БиХ, да је у току правни поступак и да је Министарство формирало посебну комисију, која прати књижење војне имовине.

У Министарству одбране БиХ истичу да је процес упућивања захтјева према Правобранилаштву БиХ за укњижење војне имовине, која се налази на територији Републике Српске почео уз помоћ правних стручњака из НАТО штаба у Сарајеву 2014. године.

Члан Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и безбједност Душанка Мајкић каже да за рјешавање овог проблема, што је и услов за активирање Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/, није довољно да Правобранилаштво БиХ врши стални притисак на институције Српске и то без икаквог правног основа.

„Очекивати да се књижење војне имовине на територији Српске врши на основу одлуке Предсједништва БиХ је неразумно, јер је ријеч о политичкој одлуци која је са становишта Републике Српске потпуно неприхватљива као основ за књижење“, рекла је Мајкићева.

Она је истакла да нема књижења војне имовине, која је власништво Републике Српске све док не буду усвојени неопходни критеријуми.

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име

Услови коментарисања: