Отворен “Агросим 2017”

0
355

Помоћник министра пољопривреде Републике Српске Зоран Малетић и помоћник министра за науку Републике Српске Синиша Марчић отворили су данас на Јахорини Међународни пољопривредни симпозијум “Агросим 2017” који је окупио 1.500 учесника из 85 земаља.

Малетић је током церемоније отварања “Агросима 2017” истакао да Влада Републике Српске подржава и да је покровитељ скупа који знатно доприноси развоју пољопривреде у Српској.

“Овдје долазимо до нових сазнања и искустава, сазнајемо о новим технологијама”, рекао је Малетић.

Он је навео да је Министарство пољопривреде кроз програме подстицаја пољопривреди већ неколико година подржало органску производњу хране, тако да сазнања са научних скупова као што је “Агросим” имају примјену и у производњи.

“Није велики број произвођача, али их имамо, и веома нам је важно да се број произвођача органске хране из године у годину повећава“, истакао је Малетић.

Помоћник министра за науку Српске нагласио је да је “Агросим” једна од најистакнутијих стручних конференција у Републици Српској.

Министарство науке и технологије Републике Српске категорисало је `Агросим` као скуп од посебног значаја. Он окупља више истраживаче, што је прилика да се домаћи истраживачи упознају са најновијим достигнућима“, каже Марчић.

Он је додао да је “Агросим” до сада остварио резултате у смислу успостављања конкретне сарадње јер је Пољопривредни факултет успоставио сарадњу са представницима из Русије, Тајланда и још неких земаља.

На маргинама оваквих скупова договарају се и пословни подухвати, тако да је неопходно да имају подршку наших институција“, сматра Марчић.

Декан Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Весна Милић рекла је да је на Осми међународни пољопривредни симпозијум “Агросим 2017” пријављено 1.300 радова.

“Радови су нам стигли из 85 земаља са свих континената. `Агросим` већ осму годину представља годишњу платформу за међународну научну расправу о пољопривреди, прехрани, руралном развоју, шумарству и екологији”, навела је Милићева.

Она је истакла да су научни радови подијељени у седам секција са подсекцијама – секција за биљну производњу, заштиту биља и безбједност хране, органску пољопривреду, сточарство, заштиту животне средине и очување земљишних ресурса, те агроекономика, шумарство и агрошумарство.

Радови ће бити излагани у недјељу, а за данас су планирани уводни реферати. Фокус је органска пољопривредна производња и нешто ново што долази на наше просторе – агрошумарство“, истакла је Милићева.
Душан Ковачевић са Пољопривредног факултета у Земуну нагласио је да је скуп на Јахорини већ добио статус првог научног скупа у области пољопривреде у Републици Српској, али да има и велики регионални одјек.

Из контаката које имам у страним круговима чуо сам да се распитују за овај симпозијум“, додао је Ковачевић.

Он каже да ће “Агросим” ове године бити посвећен теми одрживости, која је један од основних проблема свијета.

Организатори научног скупа су Пољопривредни факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду и Агрономски медитерански институт из Барија.

Осми “Агросим”, успјешно је организован у сарадњи са Међународном асоцијацијом за животну средину и рурални развој /Јапан/, Балканском асоцијацијом за заштиту животне средине /Грчка/, универзитетима из Њемачке, Турске, Русије, Румуније, Шпаније, Египта, Ирана, Туниса, Србије, Црне Горе и осталим домаћим и иностраним партнерима.

Симпозијум ће трајати до недјеље, 8. октобра.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име