Ово су најдуже ријечи у европским језицима

1
251

Европа је јуче обиљежила Европски дан језика, а ако вас занима које су најдуже ријечи у језицима којима говоре народи Старог континента – сазнајте овдје!

На Facebook страници Европског парламента представљене су неке ријечи из разних језика које је заиста тешко поновити, као на примјер: „Anticonstitucionallisimamenta“ (португалски) или: „Pretpuklstenraditajvirziens“ (литвански), док Данци имају ову ријеч – “Speciallaegepraksisplanlaegningsstabiliseringsperiode” (докторска специјализација).

Холанђани су измислили ову “Kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamheden” (означава припреме за дјечији карневал), а Швеђани ову “Спарвагнсактиеболагсскенсмутсскјутарефацкфоренингсперсоналбекладнад” (израз за, вјеровали или не, залиху униформи намијењена особљу уније трамвајских компанија”).

Кад је у питању српски језик као уобичајени одговор ту је добро позната оториноларингологија којом смо сви ломили језик као дјеца. Неки стари извори као најдужу ријеч у српскохрватском језику помињу помало чудну престолонасљедниковицу, а често се наводи и антисамоуправносоцијалистички.

1 коментар

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име