Пале: Актив жена СНСД – Жене имају право на живот без насиља

0
1441

Потпредсједник Актива жена СНСД-а за Изборну јединицу осам Сања Ковачевић изјавила је вечерас на Палама да жене имају право на живот без насиља и не треба никоме да дозволе да их угњетава без обзира што су њежнији пол.

Она је уочи предавања о теми “Кроз живот без насиља”, које је организовао Актив жена СНСД-а из Изборне јединице осам, рекла је да је циљ овог скупа указивање на родно засновано насиље.

Ковачевићева каже да жене нису само злостављане у физичком и психичком смислу, већ да се под то може подвести и њихова дискриминација на свим пољима.

“Треба да помогнемо женама да схвате која су њихова права, да имају право на живот без насиља и да не треба никоме да дозволе да их угњетава, без обзира што су њежнији пол”, рекла је Ковачевићева новинарима.

Она је истакла да су жене довољно јаке да воде рачуна о себи и породици и да буду равноправне са мушкарцима у свим пословима.

Ковачевићева је навела да би путем медија требало више указивати на то на који начин жене могу пријавити и спријечити насиље.

“Први корак је пријављивање полицији, чији припадници излазе на лице мјеста и врше увиђај. Други корак је пријављивање центрима за социјални рад, а трећи да се жене организују у неки групама и помогну једна другој”, каже Ковачевићева.

Она је подсјетила да је Кривичним законом Републике Српске кажњиво и само сазнање да се над неким врши насиље, а да се то не пријави.

Педагог у Центру за социјални рад Пале Нада Глуховић указала да је ове године у благом порасту број случајева насиља над женама и у породици, те да је на Палама пријављено 18 случајева.

Она каже да су до сада регистровани случајеви физичког, психичког, социјалног и економског насиља, те да је алкохол у највећој мјери узрок свему овоме, па и разводу бракова.

Глуховићева је навела да Центар има потписан протокол о сарадњи са Полицијском станицом Пале, Центром за ментално здравље, Домом здравља, образовним сектором, тужилаштвом и невладим организацијама с циљем рјешавања сложеног проблема насиља над женама.

Предавање је одржано поводом међународне кампање “16 дана активизма против родно заснованог насиља”.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име