Пале: Наставак изградње водоводне и канализационе мреже

0
215

Начелник Пала Бошко Југовић потписао је данас са фирмом “Бук промет” из Бијељине уговор вриједан више од милион КМ о наставку изградње водоводне и канализационе инфраструктуре на подручју ове општине.

Уговор је потписан у оквиру пројекта “Водоводна и канализациона инфраструктура у Републици Српској” који се реализује кредитним средствима Европске инвестиционе банке /ЕИБ/.

Југовић је рекао да ће бити изграђен главни фекални канализациони колектор који ће спријечити да отпад улази у корито ријеке Миљацке и одводиће га на мјесто гдје ће бити изграђен пречистач.

Он је навео да овај пројекат обухвата и изградњу водоводног дијела мреже Коран – Луке и санацију Водовода “Врело Прача”.

Југовић је рекао да би радови могли да почну у априлу или мају, чим услови буду дозвољавали, а предвиђено је да буду завршени до Нове године.

“Ово је друга фаза кредитног аранжмана Европске инвестиционе банке укупне вриједности 1.500.000 КМ, укључујући и ПДВ”, рекао је Југовић новинарима након састанка.

Директор предузећа “Бук промет” Јован Гајић појаснио је да пројекат подразумијева изградњу колектора у дужини од 2.600 метара, чиме ће отпадне воде бити одвођене изван насеља, а коначно рјешење ће бити пречистач.

“Још ће се радити и на проширењу водоводне мреже Коран – Луке”, навео је Гајић.

Он је истакао да предузеће “Бук промет” има добру сарадњу са општином Пале, а на овом пројекту ангажоваће око 40 запослених људи да би завршили радове прије јесени.

Шеф пројекта “Водовода и канализација Републике Српске” Радмила Михић рекла је да су Пале једна од 26 општина које партиципирају у овом пројекту претходних пет година, те истакла да је ово велика и значајна инвестиција за становништво.

“Ова кредитна линија је једна од најповољнијих које имамо на подручју БиХ. У кредитном аранжману са ЕИБ је рок отплате 25 година, осам година је грејс период, а каматна стопа коју смо до сада плаћали била је 1,9 одсто”, навела је Михићева, која је и помоћник министра финансија Републике Српске.

Она је подсјетила да су током посљедње три године у водоводну и канализациону инфраструктуру на подручју Пала инвестирана три милиона КМ.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име