Пале: Охрабрити људе да пријаве корупцију

2
604

Закон о заштити лица која пријављјују корупцију у Републици Српској охрабриће људе да пријаве те случајеве, а међународне студије показују да је процесуирање 40 одсто предмета започело на основу пријаве запослених у институцијама, рекла је вечерас на Палама правни савјетник Мисије ОЕБС-а у БиХ Гордана Живковић.

Живковићева је истакла да ОЕБС подржава све јавне институције БиХ у борби против корупције.

“Сматрамо да је ово један од важнијих закона из сета антикорупционих. Ово је први закон у Српској којим се штите лица која пријављјују корупцију од одмазде, то јест штетних посљедица које могу наступити на више начина”, навела је Живковићева на презентацији овог закона коју је организовао ОЕБС у сарадњи са Министарством правде Републике Српске.

Она је напоменула да је важно то што Закон штити, не само запослене у јавним институцијама, већ и оне у приватном сектору.

Живковићева наводи да је улога ОЕБС-а да промовише овај закон и укаже на све његове позитивне механизме.

Према њеним ријечима, закон је до сада презентован у Добоју, а планирано је његово представљање у Фочи и Приједору.

Начелник општине Пале Бошко Југовић каже да је ова презентација веома значајна и да локална заједница подржава спровођење Закона о заштити лица која пријављјују корупцију.

“Важно је да заштитимо људе који ће пријавити корупцију, а они сада нису адекватно заштићени”, рекао је Југовић.

Он је позвао све људе да пријаве корупцију, а надлежне институције и органе да заштите та лица.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у јуну Закон о заштити лица која пријављују корупцију којим се уређују заштита тих лица, поступак пријаве, обавезе поступања надлежних органа у вези са пријавом и заштитом пријављивача.

Циљ овог закона је сузбијање корупције и обезбјеђење ефикасног механизма заштите права лица која у доброј намјери пријављују корупцију, од било којег облика угрожавања или повреде тих права.

2 коментара

 1. Дакле,онај ко пријави, до сада је био у илегали, а према том закону он је изашао из илегале и то право на брисани простор, јер мафија има све инструменте заштите, а као прво новац, који је доказао и показао своју моћ, пред којим падајју судске одлуке и тужилаштва , полицијски извјештаји, све па и сама будућност народа, јер су и то украли.
  Ови наши правници, који подржају све системе и владе, као да живе у Платоновој идеалној држави па умножавају законе, којим се још више потврђује безакоње, јер пренормираност доводи до безакоња, али доказује да у сфери друштвеих односа влада диктатрура нереда, боље и исправије речи диктираног и контролисаог хаоса, од стране владајућих, али и опозиције која не може то да спријечи. А да има закона, ван тог закона за заштиту лица која пријављују корпупцију, и опозиција, као и сваки појединац могли би пријавити безакоње које би било за тили час санкцонисано.
  Зато је овај закон заштитна мржа мафији да има државу, а да обичан човјек нема ништа осим свето сиромаштво. Обичног човјека, без заштите, изводие из илегале и стављате на брисани простор оних који имају све и могу све.
  На обрасцу ”Пријаве корупције” стоји ”име и презиме”, ”адреса, мјесто, улица и број”, ”број телефона, е-маил”, и то све на име”градоначелник/начелник општине”, а у уоквиреном слободном постору за испис (влститом руком) ”пријава корупције” и ” прилози” и”одговор доставити” лично, поштом, е-маилом, и на крају ”читак потпис подносиоца пријаве у мјесту са датумом.
  Све то личи на оптужницу за мафију која добро живи од недостатка доказа и корупмирано тужилаштво, судсво, полицију, па и саму власт.
  Веће смишљене бeсмислице, претворене у закон, нисам видјео у животу.
  Један од бившх кинеских усава имао је 36 чланова, а овај Закон 39.
  У бесудној држави, без моралност, а шта држи правну норму у кохеретном споју са санкцијама, него моралност. Тога у нас нема. Шта је, зправо закон, него скуп људи под правним нормама. На то би се сваки, па и најнеобразовањи и најпростији човјек насмијао.
  Отуда је овај закон обична к…… даворија или п….. дим!
  Одговорно тврдим да се само народном сачекушом може спријечити корупција.

  Орјечивао и истраживао,

  Недељко Жугић

 2. OVAJ ZAKON JE ZAŠTTNA MRRŽA MAFIJI DA IMA DRŽAVU, A DA OBIČAN ČOVJEK NEMA NIŠTA OSIM SVETO SIROMAŠTVO. IZVODIE GA IZ ILEGALE I STAVLJATE NA BRISANI PROSTOR ONIH KOJI IMAJU SVE I MOGU SVE. POSLIJE USVAJANJA OVOG ZAKONA TREBA POŽELJETI SAMO NARODNU SAČEKUŠU. SAMO TAKO SE MO0ŽE SPRIJEČITI KORUPCIJA.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име