Пале: Oтказана промоција нове књиге владике Григорија „Преко прага“

0
1773

Отказана је за вечерас најављена промоција нове књиге Његовог преосвештенства епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија „Преко прага“, која је требало да буде одржана на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву на Палама.

Промоција је отказана због немогућности да јој присуствује владика Григорије јер учествује у засједању Светог архијерејског сабора Српска православне цркве у Београду, саопштено је из Филозофског факултета.

Умјесто промоције књиге, у 18.00 часова биће одржано пјесничко вече Ђорђа Сладоја.

Књига „Преко прага“ владике Григорија, који је и администратор Митрополије дабробосанске, изашла је из штампе 28. априла у издању београдске издавачке куће „Лагуна“, а ријеч је о збирци прича које говоре о судбини малих људи у херцеговачком поднебљу с краја бурног 20. вијека.

Из „Лагуне“ истичу да, када пише о појединачним судбинама савременика, њиховим несрећама, неспоразумима и заблудама, болестима, биједи и странпутици, владика Григорије издваја најсвјетлије тренутке њиховог живота и налази најдрагоценије црте њиховог карактера, а када пише о лопти, смијеху, возовима, о бригама, мору или манастирима, оживљава заборављене или испражњене просторе, предјеле и расположења свог ратом опустошеног поднебља.

„Изванредан психолошки портретиста, ауторски глас у овој књизи уздиже се изнад злосрећних подјела у народу, прелазећи преко уског и себичног прага своје куће, вјере и нације, и даје нам сваким ретком своје прозе на знање да ће се угледати на Андрићеву мисао `Највећа планина коју човјек мора прећи је праг његове сопствене куће`“, наводе из „Лагуне“.

Из „Лагуне“ истичу да меланхоличном збирком прича „Преко прага“ владика Григорије несумњиво улази у ред даровитих писаца из БиХ, који својом прозом наставља најбољу традицију приповједача на српском језику, од Петра Кочића до Зуке ДЖумхура, Иве Андрића и Меше Селимовића.

Владика Григорије, осим архипастирског рада, бави се и писањем, а до сада је објавио „Долази час и већ је настао“ /бесједе и разговори, 2004/, „Лазар“ /новела, 2008/, „Прича о старом краљу“ /новела, 2009/ и „Радост живота“ /колумне, 2010/.

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име

Услови коментарисања: