Пале – Почеле вечери документарног филма

0
195

Документарним филмом “Мицићев кофер” режисера Слободана Симојловића на Палама је синоћ отворена дводневна манифестација “Вечери документарног филма и филмске музике”.

Предсједник Удружења љубитеља умјетности Пале Горан Шиник рекао је новинарима да су трећи пут припремили документарне и кратке филмове.

“Гост нам је изванредан аутор из Београда – Слободан Симојловић. Он се представио феноменалним филмом, који је једно вријеме био сакривен од јавности. Главни јунак је Љубомир Мицић, покретач нечега што се касније изродило у европски зенитизам”, појаснио је Шиник.

Режисер филма Слободан Симојловић рекао је да је главни јунак овог филма – Мицић, након Другог свјетског рата изузетно страдао, био је противник режима и живио повучено.

“У периоду када се бавио зенитизмом и када је развијао ту своју идеју као европски покрет успоставио је умјетничке везе са највећим умовима тог периода у Европи”, навео је Симојловић.

Према његовим ријечима, Мицић се дружио са Мајаковским, Пикасом и Шагалом, а послије Другог свјетског рата престао је да пише на српском и почео да пише на француском језику, на коме је објавио 36 романа у Паризу.

“Неки сведоци тврде да је 1971. године умро у Београду од глади. Мицић је данас поново у жижи јавности, јер се у Србији тренутно снимају два филма о њему”, нагласио је Симојловић.

Синоћ је приказан и филм “Посљедња вечера” у режији Бранка Лазића, а вечерас су на програму филмови “Крст од крви” режисера Симе Брдара и “Танакини мостови” у режији Сњежана Лаловића.

Пројекције филмова одржавају се у Културном центру Пале од 19.00 часова, а у оквиру пратећег програма фестивала наступају нишки музичари Милица и Бојан, који свирају поп, рок и латино музику.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име