“Пали” први послодавци због исплата у ковертама

17.10.2019. 15:17
0
ИЗВОР: capital.ba

Мета инспектора Пореске управе Републике Српске ових седмица су послодавци који раднике пријављују на минималну плату а остатак исплаћују у ковертама. Издате су и прве казне, те наложено плаћање пореза и доприноса од око 785 хиљада КМ, сазнаје CAPITAL.

Према резултатима са терена, инспектори имају пуне руке посла.

У 140 теренских контрола у септембру утврђене су бројне неправилности код обрачуна доприноса на лична примања и наложено плаћање додатних доприноса са каматама у износу од 584.892 КМ.

Додатно, по основу пореза на лична примања контролисални порески обвезници морају уплатити у Буџет РС 200.271 КМ.

Подсјећамо, Пореска управа Републике Српске почетком септембра ове године започела појачане контроле широм Републике Српске са циљем откривања оних пореских обвезника који исплаћују дио плате у готовом новцу, односно у коверти.

Према ријечима Николе Салапуре, портпарола управе примјетно је да се, и поред чињенице да је Влада РС Законом о подстицајима у привреди РС омогућила поврат дијела доприноса, одређени број пореских обвезника не придржава законских прописа, те да исплаћује дио плате у коверти, а радника пријављује на минимални износ плате чиме чини утају пореза и доприноса.

-С тим у вези, посебан акценат у овим контролама је стављен на оне пореске обвезнике који пријављују раднике на минималан износ плате, али се врши и анализа односа добити одређеног пореског обвезника и броја пријављених радника на минималну плату-, казао је Салапура за CAPITAL.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    12h 25m
    0
  • Крађа у Палама
    10h 43m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    7h 10m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    9h 58m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    6h 58m
    3