Покренута апликација „е-матичар“

22.10.2019. 10:07
0
ИЗВОР: Srna

Апликација "е-матичар", која омогућава електронско подношење захтјева за доставу личних докумената на кућну адресу, покренута је данас у Матичној служби општине Сребреница.

Општина је ову апликацију израдила уз подршку Мисије ОЕБС-а у БиХ, а осим општинске шалтер сале, обухвата и Матични уред у Скеланима.

Општински администратор Емир Хајдарбеговић рекао је Срни да ће "е-матичар" олакшати процедуру издавања докумената.

-Апликација се односи на електронско подношење захтјева за издавање извода из матичне књиге рођених, вјенчаних и умрлих, те увјерења о држављанству- навео Хајдарбеговић, који је израдио ову апликацију.

Хајдарбеговић је рекао да попуњавањем апликационе форме "е-матичар", на службеној интернет страници општинске управе Сребреница, лица чији се лични подаци воде у матичним књигама у овој локалној заједници имају могућност да поруче домаћи или међународни извод.

Он је појаснио да се документ доставља на поштанску адресу наручиоца након провјере података у матичним књигама и достављања доказа о плаћању административне таксе за жељени извод.

Начелник општинског Одјељења за општу управу Садмир Нукић подсјетио је да је општина Сребреница прије неколико година увела могућност да њени становници који живе широм свијета, након што поднесу захтјев добију неке од докумената поштом или путем имејл адресе.

Нукић је истакао да је Скупштина општине већ усвојила одлуку о измјени и допуни Одлуке о административним таксама којом је омогућено да апликација "е-матичар" може да буде кориштена за издавање наведених докумената, а предвиђена је и такса којом се покривају трошкови слања у земљу у којој подносилац захтјева живи.

Корисници услуге "е-матичар" треба да имају у виду да брзина којом ће добити тражени образац или обрасце на наведену поштанску адресу не зависи од општинске администрације, те да се сходно Закону о заштити личних података општина Сребреница обавезује на чување личних података за лица која користе ову услугу.

Из општине Сребреница поручују да апликацијом "е-матичар" настоје да омогуће што лакшу процедуру добијања извода потребних докумената.

Коментари 0
Повезане вијести
Вучић: Шансе су минималне, али Србија ће се борити против резолуције о Сребреници до посљедњег тренутка Вучић: Шансе су минималне, али Србија ће се борити против резолуције о Сребреници до посље...
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Ухапшен због насиља у породици, одузети муниција и оружје Ухапшен због насиља у породици, одузети муниција и оружје
Најчитаније
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    23h 23m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    13h 38m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    21h 13m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    12h 0m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    19h 11m
    0