Полиција од љекара у Хрватској тражи да препознају терористе

25.08.2019. 18:21
0

У допису који је добио жупанијски Дому здравља у Осијеку од Осијечко-барањске Полицијске управе, пише да је досадашњом анализом евидентираних безбједносних ризика утврђена радикализација особа са душевним сметњама у Хрватској, због чега љекари опште праксе и психијатри треба “превентивно да дјелују и правовремено откривају такве безбједносне догађаје”.

У допису се наводи да је то потребно јер је утврђен значајан постотак особа које су евидентиране као особе с душевним сметњама, а које су исказивале наклоност идеологијама терористичких организација, пише Јутарњи лист.

– Добро сте схватили – љекари би дакле требали активно да раде на препознавању психичких болесника са терористичким тенденцијама – наводи лист.

Због тог дописа љекари су бурно реаговали и послали допис заштитници грађана, не само због задатка за који кажу нису едуковани, већ и због чињенице да полиција намјерава да тражи терористе само међу психичким болесницима.

Психијатар из Клинике за психијатрију Врапче Иван Цхелића каже да је тај поступак МУП-а неприхватљив и истиче да је све покренула Европска комисија јер је у неким земљама ЕУ, али не и у Хрватској, утврђено да се психијатријски пацијенти, и то углавном аутисти и шизофреничари, покушавају, а понекад и успију да регрутују у терористичке организације.

– Ко је утврдио и у којем обиму да су психички болесници терористи – пита се Цхелић и додаје да се ради тек о препорукама ЕК које је израдио холандски РАН (Radicalisation Awareneš Network), а у којима , како каже, сигурно стоји да се у све то требају укључити стручњаци, односно психијатријске установе, а не домови здравља.

Коментари 0
Повезане вијести
Одузето 18.500 паклица цигарета без акцизних маркица
Акција "Мерлин 2": Дилерка покушала побјећи, па полицајки откинула нокат
Полиција прави обруч око кампова
Најчитаније
 • Камион на Романији слетио у провалију
  15.11.2019
  0
 • Младић се забио у стијену, тешко повријеђен
  16h 47m
  0
 • Хуманитарна акција за помоћ у лијечењу трогодишње Иване Бјелогрлић
  16.11.2019
  1
 • “Те ријеке су наши бисери” – У Сокоцу протест због градње мини хидро-електрана
  15.11.2019
  0
 • За лијечење малене Иване у иностраним клиникама потребно сакупити 250 хиљада евра
  21h 2m
  0